Zelenaš ubijao stoku dužnicima i terao ih da rade po vrućini

Policiji se javilo petoro novih žrtava osumnjičenog zelenaša iz prigradskog naselja Česma. Njihova svedočenja otkrivaju da se Šorda iživljavao nad žrtvama, među kojima su bile i žene. Najšokantnija su svedočenja žene koja je i pored činjenica da je vratila četiri puta više novca nego što je posudila od Šorde, morala da radi na njivi u skoro nemogućim uslovima, te čoveka koji je dao otkaz u preduzeću, kako bi otpremninom isplatio Šordi glavnicu.

"O kakvom čoveku se radi govori iskaz žene koja u porodici ima teškog bolesnika i koja je, kako bi normalizovala finansijsku situaciju, posudila od Šorde 1.000 KM. Na ime zelenaških kamata vratila je 4.000 maraka, ali nikako nije uspela da vrati glavnicu, pa ju je Šorda prisiljavao da po ekstremnim vrućinama radi na njivi, a kada bi gotovo pala u nesvest, onda ju je fizički zlostavljao", kaže izvor blizak istrazi.

U drugom slučaju žrtva je dala otkaz u javnom preduzeću kako bi Šordi vratila glavnicu koju nikako nije mogao da skupiti, s obzirom na visoke mesečne kamate. Gotovo nestvarno zvuči i da je Šorda onima koji nisu vraćali na vreme kamate ubijao stoku.

"Šorda je prema priči svedoka, ušao u dvorište dužnika, uzeo mu svinju i zaklao je, a zatim otišao kao da se ništa nije dogodilo"
, kaže izvor.

Banjalučka policija je nakon višemesečne istrage, krajem aprila ove godine, uhapsila Šordu zbog sumnje da je zelenaštvom i iznudama novca zaradio više od 100.000 maraka. U prvi plan izbila je velika građevina na imanju Šorde u banjalučkom naselju Česma za koju porodica osumnjičenog tvrdi da je u vlasništvu Šordinih sinova i kćerki iz ranijih brakova.

Svi iskazi žrtava, kao i materijalni dokazi zadokumentovani su u ukupno 33 krivična dela za koja će se teretiti Šorda u optužnici koju u narednom periodu treba podići Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

Izvor: Blic

Pogledajte još