Završen protest sindikata

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost najavili su i da će sledeće sedmice početi da prikupljaju potpise za ukidanje tih zakona ukoliko ih parlament usvoji.

Protestu su se pridružili i sindikat Sloga, Sindikat srpske policije, kao i Konfederacija slobodnih sindikata, koja je prethodno održala protest ispred Glavne pošte.

Na dvosatnom protestu, na kojem se prema procenama policije okupilo oko 4.200 gradjana, a prema procenama sindikata više od 10.000, zahtevalo se od poslanika da glasaju protiv izmena zakona.

Pre protesta pred zgradom Skupštine, sindikalci su prošetali centralnim gradskim ulicama uz pratnju dobošara, noseći sindikalne zastave i u zgradi predsednika Srbije predali zahtev da Tomislav Nikolić ne potpiše zakone. Na trasi kojom je prolazila povorka sindikalaca bio je obustavljen saobraćaj.

Skupu se obratilo nekoliko sindikalnih vodja, a medju njima i predsednik Sindikata srpske policije Gliša Vidović, koji je najavio štrajk za 27. jul i istakao da je "zakon o radu poguban za radničku klasu".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izašao je na kraju skupa iz Skupštine da pozdravi okupljene sindikalce.

Stefanović je novinarima rekao da DS nije organizator sindikalnih protesta, ali da ih podržava.

Na skupu su se pored sindikalnih zastava vijorile zastave Komunističke partije Jugoslavije i SFRJ, a medju parolama se moglo videti i "Ko radi pošteno, nema čega da se plaši osim gladi", "Kostolački rudari zakonom o radu gube svaku nadu" i "Hitno prodajem EPS, Telekom, Železnicu, Vodovod, Puteve Srbije, Dunav osiguranje, aerodrom Nikola Tesla sa gratis Kanalizacijom za samo jedan dolar. Šifra 'Meko srce'".

Izvor: Beta

Pogledajte još