Više od 250 mrtvih: Malezijski "boing 777" oboren raketom na granici Ukrajine i Rusije

Malezijski putnički avion "boing 777" oboren je danas u Ukrajini, kod granice s Rusijom. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko izjvaio je da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.


Gerašenko tvrdi da su projektil "buk" ispalili ruski separatisti.
Ukrajinski ministar kaže da je avion oboren ruskim raketnim sistemom "buk"

On je na svom Fejsbuk profilu objavio da je avion bio na visini od oko 10 kilometara, kad ga je pogodio "buk" projektil. Ovaj raketni sistem razvijen je sedamdesetih godina u Sovjetskom savezu, a od tada je modernizovan.

Gerašenko je izjavio da su svi u avionu mrtvi.


U malezijskom avionu nalazilo se 259 ljudi, preneo je Rojters. "Biznis insajder", međutim, navodi da je u avionu bilo 280 putnika i 15 članova posade.

Navodi se da je "boing" bio na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, preneo je Interfaks. Kontakt s avionom je izgubljen oko 16.20 po ukrajinskom vremenu, kad je letelica bila na visini od 10 kilometara.

Malezijski avioprevoznik potvrdio je da se dogodila nesreća i uskoro se očekuje zvanično saopštenje.

"Malezija erlajns je izgubila kontakt sa letom MH17 koji je poleteo iz Amsterdema. Poslednja poznata pozicija je bila iznad ukrajinskog vazdušnog prostora. Više detalja kasnije", napisala je aviokompanija na Tviteru.

Interfaks navodi da je avion pao oko 50-60 kilometara pre ulaska u ruski vazdušni prostor.

Portparol Pentagona Stiv Voren izjavio je da je upoznat sa izveštajima o obaranju putničkog aviona u Ukrajini, ali da nema više informacija.

"Boing" je, pre nego što je ušao u vazdušni prostor Rusije, počeo da pada, a pronađen je izgoreo na ukrajinskom tlu, naveo je neimenovani izvor, preneo je "Biznis insajder".

Vojni stručnjak Dmitrij Timčuk izjavio je da se avion srušio severno od Toreza u regionu Donjecka. Ovo područje kontrolišu proruski separatisti koji se bore sa ukrajinskom vojskom.

O padu aviona prva je javila ruska agencija Interfaks, pozivajući se na izvore iz vazduhoplovne industrije.

Mediji podsećaju da se današnja nesreća dogodila svega nekoliko meseci nakon što je let MH370 "Malezija erlajnsa" nestao 8. marta. Ovaj avion još nije pronađen.

Sajt Korespondent tvrdi da je ovo snimak pada aviona:


Izvor: Blic

Pogledajte još