Zajednica sadnica: Otvoren konkurs za uređenje dvorišta

Projekat predstavlja inovativnu ideju koja podrazumeva ekološku rekonstrukciju jednog stambenog dvorišta sa područja opštine Stari grad. Konkurs traje do 28. jula tekuće godine.

Prilikom rekonstrukcije biće upotrebljeni reciklažni materijali pri izradi stolova, saksija, stolica i drugih predmeta koji će oplemeniti odabrano dvorište. Drugi važan segment projekta je sađenje povrća i voća u odabranom dvorištu/terasi, o kojem će stanari voditi računa i koje će kasnije sami konzumirati.

Pravo učešća imaju zgrade koje poseduju stambeno dvorište ili zajedničku stambenu terasu, a nalaze se na teritoriji opštine Stari grad. Za detaljne informacije o uslovima i načinu prijave na konkurts posetite sajt Opštine – www.starigrad.org.rs.

Projekat obuhvata nekoliko koraka: nakon završetka konkursa, pet zgrada biće izabrano za učešće na projektu, a prednost će imati zgrade u kojima žive osobe sa invaliditetom. Prvi korak je edukacija stanara odabranih zgrada, koja obuhvata ekološke radionice, značaj očuvanja životne sredine i stvaranje održivog okruženja. Nakon edukacije biće odabrano jedno dvorište ili terasa u kojem će se sprovesti ekološka rekonstrukcija i čiji će stanari biti upućeni u načine održavanja bašte. Ostale zgrade učesnice projekta ući će u plan rekonstrukcije bašte za narednu godinu. Ideja je se upotrebi reciklirani materijal i da se napravi estetsko okruženje, prilagođeno savremenom načinu života.

Partneri projekta su organizacija “Balkans let’s get up” i Kancelarija za mlade Gradske opštine Stari grad.

Izvor: Ekologija.rs

Pogledajte još