Test poslovne orijentacije: Saznajte šta je za vas!

Odaberite karakteristike koje vas nabolje opisuju i zaokružite odgovarajuće slovo. Rešenje je kombinacija 4 slova.

1. Na šta usmeravate energiju?

Ekstrovertni često: pršte energijom, govore više nego što slušaju, razmišljaju naglas, vole da budu okruženi ljudima, vole da rade sve odjednom.

Introvertni često: nisu toliko energični, slušaju više nego što govore, vole da budu sami, vole da rade iza kulisa, imaju više koncentracije.

Ekstrovert E

Introvert I

2. Kakav tip informacije češće primetite i zapamtite?

Vođeni osećajem:
obraćaju pažnju na sitnice, žive za trenutak, veruju samo u ono što su doživeli, vole kad im se sve dobro objasni

Intuitivni: vole kreativne ideje, uče nove veštine, veruju svom instinktu, inovativni su, primećuju nove detalje i sitnice.

Osećajni S

Intuitivni N

3. Kako odlučujete i zaključujete?

Mislioci često: objektivno odlučuju, smireni su, najbolje ih uveravaju racionalni argumenti, iskreni su i neposredni.

Osećajni često
: odlučuju s obzirom na vrednosti i osećaje, topli su, sve uzimaju lično, daju komplimente, izbegavaju konflikt.

Mislilac T

Osećajan F

4. U kakvom se okruženju najbolje osećate?

Osuđivači često: vole imaju sve sređeno, odgovorno pristupaju obavezama, vode računa o vremenu, stavljaju posao na prvo mesto.

Uočavatelji često: vole da imaju više opcija, zaigrani su i nonšalantni, manje pažnje obraćaju na vreme, posao im je na drugome mestu.

Osuđivač J

Uočavatelj P

REZULTATI TESTA:

ISTJ - Poslušan

Vi ste najviše usmereni na znanje. Volite da slušate i učite, najviše zato da biste proširili znanje i tačno znali šta treba da učinite kako biste znali da se ono što se od vas očekuje može izvršiti. Jako vrednujete lično iskustvo, a ono vam pomaže i u odlučivanju. Poštujete tradiciju i vodite miran život, a i vrlo ste orijentisani na porodicu.

Najbolji poslovi: administracija, policija, menadžment, sudstvo

ISFJ - Brižan

Zanima vas sve što ima veze sa porodicom, prijateljima i kolegama sa posla. Vi ste tihi posmatrač i vrlo dobro slušate druge. Vodite brigu o tuđim osećanjima, a oni su putokazi koji vas vode ka dobrim odnosima sa ljudima iz okoline prema kojima osećate veliku odgovornost. Obraćate pažnju na detalje i sitnice i dobri ste u pamćenju svih bitnih informacija.

Najbolji poslovi: dizajner enterijera, socijalni rad, administracija

INFJ - Zaštitnik

Izrazito želite da savladate znanje i veštine koje će drugi smatrati jedinstvenim. Vidite mnoge prilike u odnosima sa ljudima, a u njima vidite talenat za budućnost kakvu ni sami od sebe ne očekuju. Idealista ste i rođeni da biste bili vođa, a nekad skrivate ono što zapravo jeste. Vrlo ste kreativni i imate jasne vizije o onome što želite, a u poslu se služite logikom i racionalnošću.

Najbolji poslovi: učitelj, psiholog, psihijatar, umetnik, savetnik

INTJ - Naučnik

Imate vrlo jasnu viziju budućnosti, ali je teško možete izraziti drugima. Drugi ne razumeju vaše ambicije, pa će put do ostvarivanja ciljeva biti vrlo usamljen jer ćete sami morati da stvarate planove koje niko drugi ne razume.

Najbolji poslovi: naučnik, inženjer, pravnik, profesor, lekar

ISTP - Mehaničar

Vaš um je i praktičan i logičan, pa zato možete da uživate rešavajući delikatne probleme. Zanima vas kako stvari funkcionišu i skloni ste rastavljanju aparata kako biste to saznali. Majstor ste u popravljanju bilo čega što ne radi kako treba. Volite da učite iz iskustva i prakse i uživate u novim zadacima.

Najbolji poslovi: detektivski rad, mehaničar, preduzetništvo, pilot, vozač

ISFP - Umetnik

Posedujete snažne vrednosti koje vas vode kroz život iako je on nekad u haosu. Brižni ste prema drugima. Znate kakav stil života želite da vodite i pokušavate da ga zadržate. Volite sporiji ritam, ali ne i rutinu u svakodnevnim zadacima. Uvek ste originalni i nekonvencionalni.

Najbolji poslovi: umetnik, dizajner, veterinar, šumar, pedijatar, učitelj

INFP - Idealista

Privatno volite da budete okruženi ljudima, ali mnogi to ne prepoznaju u vama jer osećanja pokazujete suprotno. Nadate se realizaciji planova i gledate samo u budućnost. Želite da vas ljudi cene zbog onoga što jeste i zbog onoga što pridonosite poslu.

Najbolji poslovi: religijski poslovi, pisac, savetnik

INTP - Mislilac

Volite da se bavite teorijom i objašnjenjima. Kad drugi iznesu zaključke i teorije, vi se bacate na posao kako biste ih proverili. Uživate u rešavanju intelektualnih zagonetki i tražite pravu istinu iza svake situacije. Vrlo ste nezavisni.

Najbolji poslovi: fizičar, hemičar, inženjer, sudija, profesor

ESTP - Izvršilac

Volite da obavite sve zadatke i učestvujete u rešavanju praktičnih problema. U svom ste elementu kad nastupi kriza i pod pritiskom delujete najbolje. Volite da pobeđujete. Ne volite apstraktne probleme, a privlače vas pustolovine i rizici. Nekad sami sebe previše hvalite.

Najbolji poslovi: marketing, policija, preduzetnik, hitna pomoć, prodaja

ESFP - Izvođač

Živite punim plućima i onaj ste koji tera druge da krenu sa reči na dela. Stimulišu vas nova iskustva i volite rizike, a ne volite nikakvu rutinu niti strukturisan posao. Jako ste povezani sa životinjama i decom, a imate i dobre socijalne veštine. Znate kako da se zabavite i animirate druge.

Najbolji poslovi: dizajner, socijalni radnik, fotograf, savetnik

ENFP - Motivator

Volite da započinjete rasprave, aktivnosti ili izazove koji pokreću druge da razmisle o sebi. Entuzijastični ste zbog svakoga novog projekta koji dobijete, a posebno zbog onih projekata koji dobro utiču na druge ljude. Posebno ste saosećajni i imate vrlo dobre socijalne veštine.

Najbolji poslovi: glumac, psiholog, pisac, TV voditelj

ENTP - Vizionar

Vi ste osoba koja traži nove izazove i ne voli “status quo”, a posebno uživate u izazovima kojih se niko nikad nije prihvatio i za koje većina misli da je nemoguće rešiti. Vrlo ste kreativni, fleksibilni i svestrani. Vešti ste u komunikaciji.

Najbolji poslovi: pravnik, preduzetnik, naučnik, glumac, fotograf

ESTJ - Čuvar

Volite kad je sve dobro organizovano. Ako se nađete u kriznoj situaciji, uvek ćete izneti logično i racionalno rešenje za sve pa pokazati svima kako ste to radi. Vaši maniri su vrlo profesionalni i formalni. Vama su vrlo bitne sigurnost i tradicija, a i imate jasne vrednosti prema kojima živite.

Najbolji poslovi: vojnik, policajac, prodaja, finansijski poslovi

ESFJ - Staratelj

Težite ka ostvariranju harmonije u svim odnosima i promovišete timski rad i partnerstvo. Vrlo su vam bitne potrebe drugih, čak i više od sopstvenih. Ohrabrujete, motivišete druge i podižete duh tima.

Najbolji poslovi: učitelj, administrator, briga za decu, socijalni rad

ENFJ - Davalac

Volite da vidite kako se članovi vaše porodice, prijatelji i kolege razvijaju u bolje osobe. Motivišete druge, ali nikad ne prelazite granicu kako ne bi bilo sukoba zato što su vam bitni skladni odnosi sa okolinom. Uživate u novim iskustvima i izazovima.

Najbolji poslovi: religijski poslovi, političar, diplomata, pisac, ljudski resursi

ENTJ - Rukovodilac

Jednim okom uvek gledate prema budućnosti i radite na tome kako biste ostvarili sve ciljeve, a težite za stalnim napretkom. Kompetentni ste da biste bili vođa grupe ili čak direktor kompanije. Ne volite da budete podređeni, a vođstvo iz vas izvlači sve najbolje veštine. Znanje i posebne veštine vrlo su vam važne i jako ste sampouzdani, ali i vrlo nestrpljivi.

Najbolji poslovi: računarski savetnik, advokat, sudija, profesor

*Saznajte:kako da se istaknete na poslu, zašto je važna vizija, koje su to karakteristike odličnog radnika. Znajte i da su prirodne vođe loši šefovi ali i da ambicioznost zaista ubija.

Izvor: Smedia

Pogledajte još