MISTERIJA: Fantomski pozivi u centralnoj Srbiji

Reč je o desetinama hiljada poziva, a, što je najgore, u "Telekomu" za sada ne uspevaju da zaštite korisnike i otkriju razloge pozivanja.

Danica Banašević iz Paraćina u početku je zapisivala tačno vreme poziva, zatim je beležila recke, a sada najčešće slušalicu drži kraj telefona, jer od neprestane zvonjave nema mira ni danju ni noću.

"Ja imam 86 godina sinko, kako mi ne smeta ... Stvarno me nerviralo, psihički sam bila ubijena", kaže penzionerka iz Paraćina Danica Banašević.

Korisnici fiksne telefonije sa identifikatorima poziva tvrde da zlonamerno pozivanje uvek dolazi iz inostranstva, da se brojevi ne ponavljaju i da nema pravila u koje vreme telefon zvoni.

U "Telekomu" kažu da pozivni bojevi često ne pripadaju nijednom svetskom operateru fiksne telefonije i da je reč o takozvanim negeografskim kodovima. Zato je, kažu, teže otkriti ko poziva građane Srbije i sa kojim ciljem.

"Ukoliko se korisnik javi na takav poziv ne dolazi do tarifiranja. Do tarifiranja bi došlo jedino ako korisnik napravi uzvratni poziv", kaže Mića Tomić, koordinator "Telekoma" u Jagodini.

Osim korisnika, kojima je dosta maltretiranja, zbog čega prete da će odjaviti telefone, štetu trpi i "Telekom", jer značajne ljudske i tehničke resurse angažuje za rešavanje tog problema.

Izvor: RTS

Pogledajte još