Muzička bašta: Boris Kovač - New Ritual Quartet

Novi projekat vojvođanskog kompozitora i instrumentaliste Borisa Kovača logičan je nastavak razvoja njegovog kamerno-muzičkog stvaralaštva. Nakon nekoliko projekata u kojima se pojavljuje sa dva pa i tri puta brojnijim izvođačkim sastavom, svođenje orkestra na kvartet novi je izazov za Kovača i njegove višegodišnje saradnike klaviristkinju Slobodanku Bobu Stević, kontrabasistu Sinišu Mazalicu i perkusionistu/bubnjara Lava Kovača.

Aktuelni program ovog kvarteta predstavlja presek odabranih instrumentalnih dela Borisa Kovača, izvesnu retrospektivu njegove dosadašnje karijere koja uključuje i izbor najnovijih radova.

Muzički jezik kojim se izražava ovaj vojvođanski kompozitor visokog međunarodnog renomea izmiče svim aktuelnim stereotipovima, u njemu se spajaju postmoderni idiom savremene kamerne muzike sa iskustvima savremenog jazz-a i world music-a, sa primesama tradicionalne muzike jugoistočne Evrope i Mediterana. Primereno tome u izvođenju njegove kamerne muzike učestvuju kako izvođači klasične i savremene muzike tako i oni koji pripadaju više jazz ili etničkom muzičkom izrazu.
Stilski muzički i duhovni sinkretizam ovog autora jedinstvena je pojava na ovim prostorima.

New Ritual Group
Boris Kovač – sopran i alt saksofon, bas klarinet, melodika
Slobodanka Stević – klavir, sempler Siniša Mazalica – kontrabas
Lav Kovač – udaraljke

Ulaz je slobodan.

Pogledajte još