Beograđanki beba zarobljena u porodilištu u Splitu!

Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio da plati hitan porođaj srpske državljanke u Hrvatskoj iako imamo sporazum o lečenju pa beba ostaje u Splitu do daljeg.

Beograđani Dalibor i Marijana Stojadinov ne mogu da sa bebom izađu iz spluitskog porodilišta jer RFZO ne želi da pltai 15.000 evra koliki je račun za hitan porođaj i lečenje, poiše beogradski dnevnik.

Marijana se neplanirano porodila u Splitu krajem maja, jer je porođaj krenuo u sedmom mesecu. Beba je smeštena u inkubator i u Kliničko-bolničkom centru u Splitu boravi već dva meseca.

Kao da to roditeljima nije dovoljno muke, iz RFZO je usledio šok – prvostepena komisija je odlučila da odbije da plati troškove lečenja.

- Marijanin porodica živi u Kninu i pozvali su nas da hitno dođemo jer joj je deda bio jako loše. Pre odlaska je bila kod ginekologa i sve je bilo u redu. Kada joj je pukao vodenjak iz Knina su nas uputili u Split, gde su joj uradili carski rez. Beba je rođena sa samo kilogram i dve stotine grama – kaže bebin otac Dalibor.

Nakon šest dana od porođaja 26. maja Marijana je otpuštena iz bolnice a beba je ostala. Dokle će tako biti ne zna se.

- Račun od oko 15.000 evra nemamo da platimo. U Splitu su na rekli da će to izmiriti Fond, jer sa njima imaju ugovor a nismo prvi takav slučaj – kaže Dalibor.

U KBC Split su rekli da Stojadinovi moraju da imaju garantno pismo da će račun biti plaćen ali su i negirali da će zadržati bebu kao zalog dok se račun ne plati.

izvor: telegraf

Pogledajte još