Sve što morate da znate o novom Zakonu o radu

Prema mišljenju Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta, promene zakona veoma su značajne za sve - budžet, privrednike, ali i za zaposlene.

- Znamo da su zakoni o radu i PIO nepopularni, ali praktično sve evropske države su liberalizovale tržište rada u prethodnim godinama. Srbija nije i to je jedan od razloga zbog kojeg tonemo na listama konkurentnosti. Ovo je samo jedan od neophodnih, ali ne i dovoljan uslov za povećanje zaposlenosti u narednim godinama. Dosadašnji zakon o radu bio je rigidan, pa je bilo slučajeva da poslodavac otkrije malverzacije kod zaposlenog, udalji ga s posla, a sud ga, zbog pravne formalnosti, vrati na posao. Jasno je da u takvim okolnostima privatni poslodavci teško zapošljavaju radnike - navodi Altiparmakov.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je juče da predloženim odredbama radnici biti mnogo bolje zaštićeni, u čemu će aktivniju ulogu nego do sada imati inspekcija.

- U isplati plata poslodavci su kasnili od mesec dana do dve godine. Nismo dovoljno vodili računa o tome - rekao je Vulin.

On je objasnio kako će se primenom zakona smanjiti mnoge zloupotrebe.

- Postojaće ugovori, oni će se čuvati na određenom mestu i samom činjenicom da će inspektor moći kroz centralni registar odmah da se upozna s tim da li ste prijavljeni ili niste značajno će se smanjiti mogućnost zloupotrebe - rekao je Vulin.

Skoro sve stranke pozdravile su smanjenje broja članova Upravnog odbora u PIO fondu. Sada ih u upravnom i nadzornom odboru ovog fonda, ima čak 28! Izmene Zakona o PIO predviđaju, umesto dosadašnjeg upravnog i nadzornog odbora, samo Upravni odbor, sa sedam članova.

Orbović: Uzimaju iz džepa radnika
Nekoliko hiljada radnika protestovalo je juče u Beogradu zbog zakona o radu i PIO. Protest je počeo na Trgu Nikole Pašića, odakle su radnici krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama. Policija procenjuje da je u protestnoj koloni bilo 4.200 ljudi, dok su sindikati na ulicama Beograda prebrojali 10.000 nezadovoljnih građana.

Nosili su transparente “Život prođe, penzija ne dođe”, “Napred, nazad, nemam gde, radna knjižica prazna je”, “Zakon nezapošljavanja“... Ispred zgrade Predsedništva obratili su se predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. „Kada dođe ovaj sramni zakon kod vas, budite čovek i nemojte da ga potpišete. Dignite glas i recite da ovo nije dobro za Srbiju i njene građane“ tražili su od Nikolića.

Okupljenima se ispred Skupštine obratio Ljubisav Orbović, predsednik SSSS.
- Ne može vlast, zato što je dobila izbore, da radi šta hoće. Ovaj zakon uzima iz džepa radnika, a daje poslodavcima. I mi smo za reforme, ali ne da uvek idu preko naših leđa - rekao je Orbović. Predsednik samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković rekao je da se ovim zakonima radnicima „ispostavlja faktura za sve političke promašaje”.

Izvor: Blic

Pogledajte još