Želite lepe i zdrave zube? Onda ovo nikada nemojte da radite!

1. Pogrešna četkica za zube

Postoji nekoliko vrsta vlakana na četkicama za zube - tvrda, srednja, mekana i jako mekana. Tvrda i srednje tvrda uopšte ne bi trebalo da koristite, zato što biste mogli da povredite desni koje su jako osetljive. Mekana vlakna na četkici će se oblikovati prema zubima i desnima.

2.Stara četkica za zube

Četkicu bi trebalo da menjate svaka tri meseca. Ukoliko ste zaboravili, obratite pažnju na vlakna. Kad vlakna izgube svoj oblik, to je znak da je četkica spremna za kantu.

Za zdrave zube i lep osmeh potrebno vam je...

3. Kružni pokreti

Svaki stomatolog će reći kako je ispravan način za pranje zuba malim kružnim pokretima. Većina ljudi se služi pokretima levo-desno, što može da dovede do oštećenja zubnog mesa, abrazije zuba i agresije na koren zuba.

Prirodom izbelite zube.

4. Koristite pastu za izbeljivanje

Možda dajete silne pare na ovakva sredstva, ali znajte da su to bačene pare. Više će vam pomoći kvalitetna pasta koju ćete naneti na polovinu površine vlakana četkice.

5. Zaboravljate jezik

Na njemu je puno bakterija, što može da dovede do lošeg zadaha i propadanja zuba. Kao što perete zube, tako bi trebalo da perete i jezik, ali služeći se iključivo pokretima dole-gore.

6.Ne koristite zubni konac

Zubni konac odradi čak 40 odsto posla. Naime, trebalo bi ga koristiti pre pranja zuba jer će na taj način fluor iz paste bolje dopreti između njih.

Usta su ogledalo zdravlja...

7. Ne perete ih dovoljno dugo

Najidealnije vreme koje bi trebalo da utrošite na pranje zubića je dva minuta. Postoje i elektronske četkice koje se automatski gase nakon vremena predviđenog za pranje..

SAVET PLUS: Barem jednom nedeljno snažno istrljajte zube mešavinom sode bikarbone i limunovog soka. To će izbeliti zube, a neće oštetiti zubnu gleđ!

Izvor:magazin.net.hr

Pogledajte još