Filmski festival Mesec na filmu – 20. jul

16:00

Film: Uzbuna satelit 02 (Moon Zero Two, 1969, 100 min)
Režija: Roy Ward Baker
Uloge: James Olson, Catherine Schell, Warren Mitchell

Film nastao samo tri meseca nakon sletanja na Mesec jasno pokazuje duh vremena i optimizam sa kojim je gledano na osvajanje svemira nakon  Apolo misije. Ovaj “svemirski vestern” obiluje maštovitim specijalnim efektima i tipičnim dizajnom sedamdesetih, pravi dragulj kemp estetike koji je u svoje vreme bio smatran za nedostižan u dočaravanju budućnosti svemirskih putovanja.

18:00

Film: Čovek na Mesecu (Man in the Moon, 1960, 98 min)
Režija: Basil Dearden
Uloge: Kenneth More, Shirley Anne Field

Urnebesna komedija jednog od najznačajnijih britanskih reditelja. Blad je medecinski fenomen, ima izuzetnu otpornost na sve bolesti što ga kvalifikuje za put na Mesec. Ipak,  njegovu karijeru astronauta dovodi u pitanje romansa sa striptizetom… Komedija nastala u vreme kada se na ideju o sletanju na Mesec još uvek gledalo kao na dobru šalu…

20:00

Film: Planeta prokletih (Outland, 1981. 109 min)
Režija: Peter Hyams
Uloge: Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sternhagen

Jedan od najboljih SF filmova svih vremena, uzbudljiv pokušaj da se u svemir prenese poznati klasik “Tačno u podne” sa harizmatičnim Šonom Konerijom u glavnoj ulozi. Film postavlja i etička pitanja o eksploataciji svemira i socijalnoj grupi koja iz toga izvlači benefite. Film govori o  cinizmu koji je uveliko odudarao od vulgarnog pozitivizma koji je vladao Amerikom početkom osamdesetih.

Pogledajte još