Radije rizik nego zaštita: Svaki četvrti student ima polno prenosivu bolest

Verovali ili ne, za vreme prve godine studiranja 23 odsto studenata pokupi polno prenosivu infekciju. Najčešće su zaraze hlamidijom, herpesom i kondilomima.

U anketi je učestvovalo 2.177 mladih koji su diplomirali u poslednjih godinu dana. U anketi se od njih tražilo da odgovore na pitanja o seksualnim navikama za vreme trajanja studija.

Čak 23 odsto ispitanika priznalo je da je pokupilo polnu bolest tokom brucoškog perioda, dok se njih 21 odsto izjasnilo da su se zarazili kasnije.

Od onih ispitanika koji su otkrili kako su pokupili polno prenosivu infekciju, njih 32 odsto za infekciju je saznalo od osobe sa kojom su imali seks.

Poražavajuće je to što 80 odsto anketiranih priznaje da uglavnom nisu koristili kondome, a čak 73 odsto studenata imalo je seksualne odnose pod uticajem alkohola.

Više od polovine ispitanika, tačnije njih 54 odsto priznalo je da nisu tačno sigurni od kojeg su partnera pokupili polno prenosivu bolest.

Na pitanje o tome koju su polno prenosivu zarazu dobili a vreme studiranja, njih 59 odsto odgovorilo je hlamidija, a 18 odsto genitalni herpes i genitalne bradavice izazvane humanim papiloma virusom (kondilomi).

Nakon ovakvog jednog negativnog iskustva samo je 31 odsto ispitanika počeo sa redovnim korišćenjem kondoma, dok njih 67 odsto tvrdi kako će radije snositi rizik da se zarazi nego da koriste zaštitu.

Izvor: telegraf

Pogledajte još