Kameron: Rusija će ispaštati ako je oborila malezijski avion

- Proganjaće me prizori spaljenih tela žrtava i njihovih stvari rasutih po selima oko Grabova u istočnoj Ukrajini – naveo je u članku u “Sandej tajmsu” britanski premijer Dejvid Kameron koji najavljuje mogućnost novih sankcija Evropske unije protiv Rusije, zbog pada malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.

Kameron je dodao da Zapad mora da promeni svoj pristup iz korena, ako se Moskva i dalje bude držala svog kursa u Ukrajini.

- Rusija može da iskoristi ovaj trenutak da pronađe izlaz iz ove grozne, opasne krize. Nadam se da će to i učiniti. Ali, ako se to ne dogodi, moramo snažno da odgovorimo – napisao je Kameron u članku u listu “Sandej tajms”.

Kameron piše i da, ako bude potvrđeno da je avion MH17 srušen projektilom zemlja-vazduh, iz oblasti pod vlašću proruskih snaga u Ukrajini, Moskva treba da snosi odgovornost.

- U tom slučaju, moramo biti jasni šta to znači: to je direktni rezultat ruske destabilizacije jedne suverene zemlje, narušavanja njenog teritorijalnog integriteta, podržavanja ubilačkih milicija, kao i njihovog obučavanja i naoružavanja – napisao je Kameron.

On je istakao da “Evropi ne bi trebalo da bude potreban podsetnik o tome kakve su posledice kada se zažmuri pred situacijom u kojoj velike zemlje maltretiraju male”, ali da joj “očigledno ipak treba lekcija iz istorije”.

- Nije reč o vojnoj akciji, ali vreme je da upotrebimo svoju moć, uticaj i izvore – dodao je britanski premijer.

Izvor: telegraf

Pogledajte još