Poražavajuće činjenice o vašoj vagini: Šta se dešava “tamo dole” s godinama?

1.Stanjivanje zidova

U dvadesetim i tridesetim godinama zidovi vagine se ''kupaju'' u hormonima, što ih čini jakim i čvrstim. Međutim, početkom četrdesetih, nivoi hormona estrogena postepeno počinju da se smanjuju. Ta pojava uzrokuje to da zidovi, sazdani od sluzokože, postaju manje elastični i daleko osetljiviji. Zbog toga češće dolazi do upala i povreda tokom seksa.

Ima li leka?

Stanjivanje vaginalnih zidova leči se kremama sa estrogenom ili tabletama koje se mogu direktno stavljati u vaginu. Veoma je važno redovno kontrolisati vaginu ogledalom – ružičasta boja signalizuje zdravo vaginalno tkivo, a bleda ili jako svetla boja može da ukaže na krhku sluzokožu vagine i u tom slučaju se treba obratiti ginekologu.

Brine li vas veličina vaše vagine?

2.Vaginalna atrofija

Smanjen nivo estrogena takođe može da uzrokuje skupljanje vaginalne sluzokože, što rezultira sužavanjem vaginalnog otvora koje može da uzrokuje bol prilikom penetracije.

Ima li leka?

Vaginalna atrofija može se, na savet ginekologa, lečiti vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama, a koji utiče na poboljšanje elastičnosti i gipkosti vagine. Redovan seks takođe pomaže održavanje vagine u dobroj formi.

20 stvari koje morate da znate o vašoj vagini

3. Bore

Da, dobro ste pročitale… Bore nisu samo rezervisane za vaše čelo. I vagina se s godinama opusti, postaje manje izbočena, kako nivo estrogena opada. Takođe, koža vagine može da potamni ili posvetli, a klitoris se smanjuje. A sve te promene utiču na užitak u seksu.

Ima li leka?

Neke promene su neizbežne, tako da je možda bolje da se pomirite s tim ,jer i vaša vagina ima svoj životni vek.

Izvor: CDM.me

Pogledajte još