KO TU MULJA: Pozorištu mladih treba 3.000 evra za pravljenje Facebook stranice?!

SUMNJIVO - Uz objašnjenje da „savremeni trend upućuje na potrebu formiranja svoje stranice na Fejsbuku gde bi se mladi uključili u dešavanja u Pozorištu mladih“, Upravni odbor je odlučio da je „u tu svrhu neophodna izrada softvera za tu namenu.”

Odmah se pojavila sumnja da je posredi nameštanje nabavke.
- Po struci sam programer, ali sam prvi put čuo za termin „izrade softvera za Fejsbuk“. Kada bismo bukvalno protumačili ovaj termin, još bi se ispostavilo da će tamo neko pozorište da pokrene sopstvenu društvenu mrežu, kao što je Fejsbuk, te da im je zato potreban softver - kaže programer Bojan Stupar, napominjući da je ili u pitanju drastično nepoznavanje savremene tehnologije ili loš pokušaj „muljanja“.

U Pozorištu kulture demantuju da je u pitanju bilo kakav pokušaj manipulacije, već tvrde da je u pitanju tehnička greška.

- Kod tačke vezano za “izradu softvera za Facebook stranicu” treba da stoji sledeće objašnjenje “izrada android aplikacije Pozorišta mladih”, što je i ispravljeno iste večeri. U pitanju je softverska izrada aplikacije za mobilne uređaje koja proširuje poslovnu funkcionalnost i olakšava pristup infromacijama o programu pozorišta našoj publici - objašnjavaju iz Upravnog odbora teatra.

Softver za fejsbuk, međutim, nije bila jedina greška koja se te večeri potkrala Upravnom odboru. Naime, jedna od stavki za koju se te večeri glasalo je i usluga održavanja softvera za računovodstvo. Prema prvobitnoj odluci koja je izglasana, za ove usluge Pozorište, koje godinama jedva krpi kraj sa krajem, čiji glumci nemaju svlačionice... trebalo je da plati neverovatnih 833.300 dinara. I ovde je, tvrde u UO, međutim u pitanju tehnička greška.

- Radi se o pogrešno upisanoj sumi. Za stavku “usluge održavanja računovodstvenog softvera” izdvaja se 83.000 dinara, a ne 833.000, što je takođe izmenjeno iste večeri - kažu u UO.

Za izradu FB strane dosta 100 evra
Za izradu fan fejsbuk stranice realno bi bilo dovoljno oko 100 evra, ukoliko ta stranica, pored fotografija i osnovnih informacija ima, recimo, uključenu i podelu, odnosno prodaju karata. “Većina bi i besplatno mogla da vam napravi fan stranicu. Mesečno održavanje stranice, takođe ne bi koštalo više od 100 evra”, kaže informatičar iz Beograda.

Izvor: 24sata

Pogledajte još