Ipak će se graditi vetropark kod Kovina

Investitori su potvrdili da će obnoviti pregovore sa "Elektromrežom Srbije" o izgradnji priključnog dalekovoda za vetropark, što je i bio uzrok problema.

Naime, Ministarstvo građevine je, na osnovu žalbe "Elektromreže Srbije", poništilo građevinsku dozvolu koju je, kako je tada saopšteno, nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

"Pokrajinski sekretarijat je, suprotno propisima, izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak", saopštilo je tada Ministarstvo građevine.

Novi zakoni o planiranju i izgradnji i energetici predviđaju da se energetska dozvola izdaje posebno za objekat i posebno za priključak za trafo-stanicu, za šta je nadležna "Elektromreža Srbije".

Ministarstvo građevine je sada, po hitnom postupku, izdalo novu dozvolu za gradnju vetroparka, dok će gradnja priključnog dalekovoda biti predmet pregovora sa „Elektromrežom Srbije".

Američka kompanija "Kontinental vind" najavljivala je da će gradnju vetroparka kod Kovina početi do kraja godine i da je reč o investiciji vrednoj 280 miliona evra.

izvor: RTS

Pogledajte još