Direktor srpske policije direktno odgovoran za paljenje ambasada u Beogradu

Srbija i dalje trpi žestoke posledice uništenja ambasada SAD i Nemačke, a Veljović, direktno odgovoran za ovo, jer je ostavio diplomatska predstavništva svetskih sila bez zaštite, i dalje je direktor policije. Uprkos jasnim upozorenjima da će skup biti izuzetno visokog rizika, Veljović je iz Beograda sklonio jedinu službu koja je mogla da zaštiti ambasade - Žandarmeriju. Zbog ovoga i danas nemački parlamentarci traže utvrđivanje krivice, a Srbija je 2008. gotovo uništila diplomatske odnose s najmoćnijim zemljama sveta.

Jedan visokopozicionirani policajac podseća da je rukovodilac glavnog štaba bio Veljović, a operativnog štaba general Kuribak.

"Demonstranti kreću prema ambasadama. Kuribak izdaje naređenje da se policija povuče sa objekata ambasada Nemačke i SAD. Na to reaguje pukovnik Zoran Rašković, predstavnik Žandarmerije, i traži od Kuribaka da se angažuje Žandarmerija koja je preko puta ambasada. Kuribak ne dozvoljava, a demonstranti se penju po ambasadi SAD. Rašković negoduje i traži dozvolu za intervenciju, jer u prostoriji štaba je video-bim na kom se vidi da demonstranti demoliraju ambasade", kaže "izvor Kurira".

U to vreme ministar policije Dragan Jočić bio je u bolnici, posle teškog udesa. Njegova ovlašćenja preuzela je Mirjana Orašanin, ali ona je u vreme nereda bila u Crnoj Gori, što znači da je jedino Veljović mogao da naredi povlačenje velikog dela prestoničke Žandarmerije u Niš, što ga čini direktno odgovornim.

Istraga o ovom slučaju već šest godina tapka u mestu, a predmet je i dan-danas u Tužilaštvu. Koliko je situacija bila ozbiljna potvrđuje i to što su tadašnji nemački ambasador Volfram Mas i porodica spasavani s krova ambasade.

Tadašnji predsednik Srbije Tadić bio je u poseti Rumuniji iako je bilo najavljen da će govoriti na mitingu.

Tako je zbog Veljovića Srbija stavljena na crnu listu zemalja koje su dopustile napad na ambasade.

Izvor: Kurir

Pogledajte još