SAD će objaviti dokaze da je MH17 pogodila raketa sa teritorije proruskih snaga

Predstavnica za medije Stejt departmenta rekla je novinarima da SAD veruju da je avion oborila raketa zemlja- vazduh ruske proizvodnje SA-11, ispaljena sa dela teritorije istočne Ukrajine, uz granicu s Rusijom. Američki predsednik Barak Obama posetio je danas holandsku ambasadu u Vašingtonu, gde je otvorena knjiga žalosti za 298 žrtava nesreće, od kojih su 193 Holanđani.

SAD se neće zaustaviti dok se ne zadovolji pravda u slučaju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, naveo je Obama u knjizi žalosti.

"Rečima se ne može opisati tuga koju svet oseća zbog tog gubitka. Ona je još jača zbog dubokih prijateljskih veza naše dve zemlje. Vezani tim prijateljstvom, nećemo se smiriti dok ne budemo sigurni da je pravda zadovoljena", naveo je predsednik SAD.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je ranije danas novinarima da Vašington ne vidi da je još postignut dovoljan nivo saradnje s međunarodnim istražiteljima zaduženim za istragu pada aviona. Međunarodnim istražiteljima i dalje je potreban potpuno slobodan pristup mestu pada aviona, rekao je Ernest, pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga na istoku Ukrajine i to omogući.

Izvor: Kurir

Pogledajte još