NIŠ: Uhapšeni direktori NISA i Poreske uprave

Trenčićeva je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem, a S.Z zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je Trenčićeva izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem Zoranu Ajkoviću Ajkuli (43) iz Niša, članu UO ''NISA'' A.D. Niš i jednom od članova Konzorcijuma za kupovinu navedenog društvenog preduzeća.

Osumnjičena se tereti da je, u toku 2008. godine, pomogla Zoranu Ajkoviću izvršenje krivičnog dela pranje novca tako što je sklopila ugovor o pozajmici u iznosu od 22. 856.238 dinara, u kojem je unet neistinit podatak da je navedeni novac Z. A. uplatio na žiro račun preduzeća ''NISA'' A.D. Niš, a za koji se sumnja da potiče iz izvršenog krivičnog dela poreska utaja.

Takođe, sumnja se da je Srđan Zdravković izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je u svojstvu poreskog inspektora, u postupku utvrđivanja poreza na kapitalnu dobit Ajkovića, januara 2013. godine utvrdio poresku obavezu u iznosu od 1,6 miliona dinara, a u ponovljenom postupku februara 2014. godine navedena poreska obaveza Zorana Ajkovića utvrđena je na iznos od 23,8 miliona dinara.

Na taj način osumnjičeni je omogućio protivpravnu imovinsku korist poreskom obvezniku Zoranu Ajkoviću u iznosu od 22, 2 milona dinara i za toliki iznos oštetio budžet Srbije.

U saopštenju se podseća da je za Z. A. raspisana međunarodna poternica i da se trenutno nalazi u pritvoru Crne Gore, gde čeka izručenje u Srbiju.

Ajković je zajedno sa Snežanom trenčić i Srđanom Zdravkovićem obuhvaćen krivičnom prijavom kojom se tereti za krivična dela pranje novca i falsifikovanje isprave.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu u Nišu.

Akcija hapšenja policijskih službenika niške kriminalističke policije sprovedena je u nastavku borbe protiv suzbijanja privrednog kriminaliteta, u saradnji sa Višim javnim tužiocem u Nišu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još