Čovečanstvu preti temperaturni pakao

0

Čovečanstvo će se, posle 15 godina mirovanja, suočiti sa temperaturnim paklom, upozorava Šon Lovidžoj, profesor fizike sa Univerziteta MekGil.

Profesor Lovidžoj tvrdi da je do prošle godine vladala pauza u rastu globalne temperature, koja se prirodno javlja i traje 15 godina. Međutim, narednih godina čekaju nas velike vrućine usled povećanja količine „izduvnih gasova“, koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal.

Od 1992. do 1998. godine globalna temperatura je rasla neverovatnom brzinom, a onda je stala na određenom nivou. Sada je počelo novo doba promena, tvrdi Lovidžoj.

Poslednja takva veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine. Profesor tvrdi da je to prirodno hlađenje privremeno „maskiralo“ strašan trend otopljavanja, koji se tek sada očekuje.

Mnogi meteorolozi tvrde da u poslednjih 30 godina ne pamte ovakvo leto – sasvim neuobičajeno. Meseci pre letnjeg perioda, i zimski i prolećni, bili su vanprosečno topli, a takve promene vremena dovode do „meteoekstrema“. Neki meteorolozi tvrde da će sezona kupanja ove godine potrajati do – novembra?!

Izvor: vesti-online

Foto: yayimages.com/ilustracija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.