Jeremić se sam kandidovao za generalnog sekretara UN?

0

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić je izjavio da Srbija nikoga još nije kandidovala za funkciju generalnog sekretara UN, iako se pojavila informacija o “medaljonu” sa imenom Vuka Jeremića.

– Države kandiduju. Srbija još nije nikog kandidovala – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za dnevni list “Blic” povodom pisanja da je u zgradi UN u Njujorku postavljen “medaljon” sa imenom bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, ispod kojeg piše: “kandidat Srbije” a u sredini godine mandata 2017-2022.

Dačić je za taj list precizirao da je bilo razgovora sa Jeremićem o njegovim planovima, ali da odluka o kandidaturi nije doneta, niti je bilo u planu da se sada donosi.

Kako je za “Blic” rekao strani diplomata koji je zahtevao anonimnost, veto na eventualni izbor Jeremića su najavile tri zapadne stalne članice Saveta bezbednosti UN: SAD, Velika Britanija i Francuska.

Po rečima tog izvora, Jeremić bi, pored Rusije i Kine, mogao da računa samo još na podršku pojedinih država Latinske Amerike i Afrike.

Izvor: Telgraf / youtube

Foto: printscreen/youtube

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.