Jevreji traže da Erdogan vrati priznanje za mir

0

Jedna organizacija američkih Jevreja zatražila je od turskog premijera Erdogana da vrati nagradu koju je od te grupe dobio za doprinos miru na Bliskom istoku.

Oni su sada turskog lidera optužili za „opasnu retoriku“ i „podstrekivanje nasilja nad jevrejskim narodom“.

U otvorenom pismu Erdoganu, Džek Rozen, predsednik Američkog jevrejskog kongresa ocenio je da bi se moglo reći da je premijer Turske postao „najopasniji antiizraelski (nastrojen) lider u svetu“, preneo je AP.

U Turskoj je počela kampanja za predsedničke izbore sledećeg meseca, u okviru koje je Erdogan u više navrata oštro kritikovao Izrael zbog ofanzive protiv Hamasa u pojasu Gaze, optuživši jevrejsku državu da je počinila genocid i za „varvarstvo koje prevazilazi Hitlera“.

Rozen je podsetio da je Erdogan dobio 2004. nagradu „Profil hrabrosti“ Američkog jevrejskog kongresa, jer se tada zalagao za mirno rešenje bliskoistočnog konflikta, kao i zbog nastojanja da zaštiti Jevreje u Turskoj.

Erdogan je i jedan današnji predizborni miting u Mersinu iskoristio da napadne Izrael, ovog puta navodeći da će se Turska založiti da Izraelu bude suđeno pred međunarodnim krivičnim sudom ako nastavi s udarima na pojas Gaze i optužujući jevrejsku državu da „pljuje krv“.

Izvor: B92

Foto: Arhiva Nadlanu/Beta/AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.