Stupio na snagu prekid vatre u pojasu Gaze

0

Jutros u osam časova po lokalnom vremenu (05.00 GMT) u pojasu Gaze stupio je na snagu prekid vatre od 12 sati tokom kojeg bi civili trebalo da budu evakuisani iz zona zahvaćenih najžešćim sukobima i da dobiju neophodnu pomoć.

Izraelska vojska jutros je potvrdila da je stupio na snagu prekid vatre, ali je i upozorila da će odgovoriti ako „teroristi“ iskoriste zatišje i napadnu izraelske trupe ili civile.

„Tokom primirja nastavljaju se operativne aktivnosti kako bi se lokalizovali tuneli u pojasu Gaze“, navela je vojska.

Nekoliko sati pre nego što je prekid vatre stupio na snagu, u izraelskim vazdušnim napadima na jug pojasa Gaze povređeno je 20, a stradalo je osam Palestinaca, među kojima četvoro dece.

Time je broj stradalih Palestinaca porastao na 879. Prema podacima UNICEF-a, među žrtvama ima 192 dece.

Od 8. jula, kada je počeo novi izraelsko-palestinski sukob, stradalo je 37 izraelskih vojnika, među kojima su dvojica poginula tokom jučerašnjih sukoba.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u petak uveče da nije uspeo da izdejstvuje sedmodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, a potom je izraelski ministar odbrane Moše Jalon ukazao na mogućnost „značajnog širenja kopnene operacije u Gazi“.

U cilju smirivanja situacije u pojasu Gaze, Keri bi danas trebalo da u Parizu razgovara sa šefovima diplomatije Turske i Katara, zemalja koje imaju uticaja na radikalni palestinski pokret Hamas.

Izvor: Novi magazin

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.