OPREZNO! Ulja koja koristite za sunčanje “smrt” su za vašu kožu

Verujemo da ste nebrojeno puta pre odlaska na plažu, ali i tokom sunčanja, na kožu naneli maslinovo ili kantarionovo ulje kako biste brže dobili željenu boju.Istina je da ova ulja imaju fantastično dejstvo na vašu kožu, ali ono što je malo poznati je to da ne štite od UV zraka.

Pripremite se za sunčanje: Top 9 namirnica koje će vam sačuvati kožu

Istina je da kantarionovo ulje nikako ne biste smeli da stavljate pre izlaganja suncu, Ako ste ga i namazali, znajte da je poželjno da se klonite sunca narednih 24 sata kako biste izbegli opekotine, jer - ovo ulje privlači sunčeve zrake ali vas ne štiti od negativnih dejstava UV zraka.

Lekari savetuju: Evo šta činiti pre nego što krenete na sunčanje

Maslinovo ulje takođe ima odličan uticaj na vašu kožu, vlaži je i čini elastičnom, ali kao i kantarionovo, neće vas spasiti od štetnih sunčevih zraka. Vrlo često može uzrokovati opekotine, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na našoj koži poput hiper-pigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

Napravite sami: Melem za blistavu kožu nakon sunčanja

Upravo zbog toga svom telu svakako treba da priuštite adekvatnu zaštitu, i to kremama koje imaju odgovarajući zaštitni faktor.

Preporučljivo je da na najačem suncu koristite kreme sa zaštitnim faktorom 50 jer one štite od čak 98 odsto UV zraka. Ako ste još i svetlije puti, ovakva zaštita je obavezna.

Izvor: Zadovoljna.hr/nadlanu



Pogledajte još