Putin je ratoboran, oduzmite Rusiji Mundijal

0

Potpredsednik britanske vlade Nik Kleg zatražio je da se Rusiji oduzme organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu 2018, kako bi predsednik Vladimir Putin bio kažnjen za, kako je rekao, "ratoborno ponašanje" u ukrajinskoj krizi.

U intervjuu za „Sandej tajms“, Kleg se založio i za oštrije sankcije prema Rusiji i ocenio da je „nezamislivo“ da Putin dobije priliku da iskoristi najveći fudbalski događaj i ojača svoj položaj.

Klegov predlog usledio je pošto je nekoliko nemačkih poslanika zatražilo da se mesto održavanja Svetskog kupa izmesti iz Rusije zbog njene navodne umešanosti u rušenje malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

„Posle ovog strašnog, strašnog rušenja aviona, od suštinske je važnosti da Evropska unija zauzme čvrst stav prema Vladimiru Putinu“
, rekao je lider liberalnih demokrata, manje članice britanske vladajuće koalicije.

„Moramo da uvedemo oštrije sankcije, ali moramo i da jasno pokažemo da ne može da očekuje privilegiju da u svetskim poslovima bude u vrhu, a da pri tome nije spreman da deluje po njihovim osnovnim pravilima“,
rekao je Kleg.

On je ocenio i da je Putin u svom interesu već iskoristio i Zimske olimpijske igre u februaru ove godine u Sočiju, i da bi Svetski kup u Rusiji bio od „ogromnog značaja za njega lično“.

Rusija odlučno odbacuje učešće u rušenju malezijskog aviona. Svetska fudbalska organizacija (Fifa), koja podržava održavanje sledećeg Svetskog prvenstva u Rusiji, ocenila je u petak da bi to „doprinelo pozitivnim promenama“ u toj zemlji.

Predsednik Fife Sep Blater ranije je odbacio zahteve da se mesto održavanja Svetskog prvenstva promeni zbog pripajanja poluostrva Krim Rusiji.

Izvor: RTS

Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.