Za nezapamćene noćne grmljavine krivo je - Sunce

Beograđani su proveli besanu noć zbog grmljavine koja je u noći između subote i nedelje nezapamćeno dugo tutnjala nad gradom. "Noćna mora" je trajala čak pet sati, nevreme je prestalo oko sedam ujutro, a kraća "repriza" odigrala se i sinoć. Ta pojava iznenadila je i meteorologe.

"Samo na području Beograda nevreme je potrajalo od jedan sat posle ponoći pa sve do jutra, što se zaista retko događa",
kaže meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

Todorović ima novu teoriju i “krivi” Sunce za nastanak munja i gromova.

"Naelektrisane čestice potiču direktno sa Sunca i u vidu mlazeva ulaze u atmosferu. Prvi udar groma je najava da dolazi pljusak. Sunčeve čestice stvaraju oblake i utiču na meteorološke fenomene. Sunce ima svoju promenljivu aktivnost i poslednje grmljavine nemaju veze sa klimatskim promenama", kaže Todorović.

Međutim, oni koji se bave proučavanjem životne sredine kažu da su sve jača i češća nevremena na našem nebu direktna posledica globalnih klimatskih promena.

"I ranije je bilo grmljavina, naglih provala oblaka, grada, ali ne ovako učestalo i intenzivno. Obično se to dešavalo krajem avgusta, a sada je takvo celo leto. Poslednje dve godine ove promene su baš vidljive, a već deset godina mi uopšte nemamo četiri godišnja doba, nego direktno iz zime ulazimo u leto. Ono što nas je zadesilo ovih dana upravo je deo globalnih klimatskih promena", kaže biolog Marina Drndarski.

Najdramatičnije tokom noći subote na nedelju bilo je u Jajincima, gde je nakon udara groma koji je spržio banderu morala da interveniše i Hitna pomoć.

"Čovek sa Parkinsonovom bolešću prevezen je u klinički centar. On nije povređen, ali uplašio se i doživeo je stres. U njegovoj kući nije bilo struje i porodica nije mogla da ga neguje"
, kazala je dr Nada Macura.

Beograd je i sinoć po ko zna koji put bio nakratko poplavljen. Zbog pljuska sa grmljavinom je tramvajski saobraćaj u centru bio prekinut, Autokomanda je bila pod vodom, brojne ulice su bile blokirane zbog bujica dubokih i do 30 centimetara, a u Darvinovoj je potopljeno i jedno vozilo.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još