ANALIZE POKAZALE: Ljudski faktor nije kriv za pojavu algi i nematoda u vodi

Kako navode u Institutu, moguće je da su se alge našle u slivu uzvodno od Sušičkih vrela, gde za to postoje uslovi, a da su obilne padavine uticale na to da do vrela dođu.

"Ako analize nakon tri dana uzastopno pokažu da nematoda i algi više nema, voda može ponovo da se koristi, ali mora da se vodi računa i da se pojača nadzor i monitoring kako bi se blagovremeno detektovala eventualna pojava i vodovod na kraći period isključio dok prođe talas zagađenja, u slučaju većih i obimnijih padavina", rekao je za RTS Prvoslav Marjanović iz Instituta "Jaroslav Černi".

Pojavom obilnih padavina isti scenario bi mogao da se ponovi, pa, kako se navodi, iako je Sušičko vrelo alternativni izvor, ono nije bezbedno i traži zaštitu i rekonstrukciju.

U Užicu je u nedelju uvedeno vanredno stanje zbog pojave algi i nematoda u vodi za piće koja stiže sa alternativnog izvorišta Sušička vrela, a građani se snabdevaju iz cisterni.

Ranije danas, direktor užičkog Vodovoda Dragan Simić pušten je iz pritvora i, ukoliko dođe do daljeg postupka protiv njega, braniće se sa slobode.

Simić je priveden 22. jula zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog neobezbeđivanja opreme i vodovodne infrastrukture sa zahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode Cerovića brdo, kao i zbog sprovođenja kontrole pijaće vode dva umesto četiri puta mesečno.

Zbog pojave većeg broja algi i nematoda u pijaćoj vodi, sanitarna inspekcija je 19. jula zabranila da se voda iz užičkog vodovoda koristi za piće i kuvanje.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da u gradskoj vodovodnoj mreži više nema algi. Ipak i dalje je na snazi zabrana korišćenja vode iz gradskog vodovoda.

Užičani mogu za tri do četiri dana dobiti zdravu vodu za piće iz vodovoda, rekao je juče gradonačelnik Užica Saša Milošević.

Izvor: B92

Pogledajte još