Uvozimo naveliko: Pasulj nam je iz Etiopije i sa Madagaskara, a svinjetina sa Kipra

Onda i ne čudi podatak da je Srbija u prvih pet meseci ove godine već ostvarila minus od 2,2 milijarde dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, negativan trend iz 2013. se praktično nastavio i ove godine.

Pored toga što na uvozu poljoprivrednih proizvoda gubimo ogroman novac, sporan je i kvalitet prehrambenih proizvoda iz uvoza.

Dok Srbija izvozi visokokvalitetno goveđe, juneće i svinjsko meso, domaće tržište je preplavljeno zamrznutim mesom iz uvoza ograničenog roka trajanja. S obzirom na to da je cena uvoznog mesa daleko niža od domaćeg, građani olako posežu za njim. Tako je za prvih pet meseci ove godine uvezeno 2.339 tona smrznutog svinjskog mesa, a u istom periodu je iz Srbije izvezeno svega 444 tone.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže za Kurir da Srbija ne može da zabrani uvoz jeftinije robe iz inostranstva.

"Ne možemo da spuštamo rampu na uvoz robe iz inostranstva, već moramo da radimo na tome da domaća proizvodnja bude rentabilnija. Naši poljoprivredni proizvodi su skuplji zato što je skupa proizvodnja. Treba da gledamo i kako da izvozimo proizvode višeg stepena prerade. Umesto što izvozimo pšenicu, trebalo bi da izvozimo brašno, a umesto voća sokove. Prošle godine smo izvezli 100.000 tona povrća, a uvezli 113.000 tona, ali vrednosno gledano, naši proizvodi su bili bolji", kaže Budimović.

Pasulj
uvozimo iz Etiopije, Kirgistana, Kine, Poljske, Egipte, Kanade, Perua, Mađarske, Italije, Slovenije, Ukrajine, Madagaskara, Tanzanije, SAD i Koreje

Kupus i kelerabu
uvozimo iz Makedonije, Italije, Albanije, Španije i Holandije.

Krompir uvozimo iz Holandije, Nemačke,Luksemburga, Velike Britanije, Mađarske, Belgije i Austrije.

Beli luk uvozimo iz Argentine, Kine, Mađarske, Španije, Holandije i Francuske.

Paradajz uvozimo iz Egipta, Turske, Grčke, Italije, Makedonije, Španije, Maroka, Albanije i Holandije.

Grašak uvozimo iz Mađarske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Argentine, SAD, Francuske, Holandije, Novog Zelanda i Ruske Federacije.

Jaja uvozimo iz Češke, Mađarske i BiH.

Svinjsko meso uvozimo iz Španije, Nemačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Rumunije, Holandije i Kipra.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još