SAČUVAJTE GLAVU: Sve što treba da znate o eboli!

S obzirom na to da postoji potencijalna opasnost da čitavoj planeti, pa i Srbiji, zapreti pandemija virusa ebole, donosimo vam sve činjenice koje bi trebalo da znate o ovoj opakoj bolesti, od toga kako se prenosi, koji su simptomi, kako se leči i kako da zaštitite sebe i svoje bližnje.

SIMPTOMI EBOLE
Verovali ili ne, ebola počinje kao slično kao najbezazlenija prehlada: javljaju se glavobolja, bolovi u grlu, smanjen je apetit, a telesna temperatura povišena. Međutim, ovo su zapravo sve signali da je virus počeo da napada vaš imuni sistem.

Kad se bolest zahukta, čitavo telo boli, a nisu retki mučnina, povraćanje, dijareja, kašalj, grčevi i konvulzije. Istovremeno, slabi fuunkcija jetre, pluća i svih drugih vitalnih organa. Ono što je najstrašnije jeste to što preko 40 odsto pacijenata ima teško krvarenje, kako iz pora na koži, tako i iz svih telesnih šupljina kao što su oči i uši.

Virus ebole cilja i uništava iste ćelije kao i HIV, s tim što je infekcija ebolom daleko agresivnija od side. Jednostavno, ona ima moć da zbriše sve blokade koje postavlja naš imunitet.

KAKO SE PRENOSI
Pre svega, virus se dobija preko zaraženog majmuna ili šišmiša ljiljka, odnosno od kontata čoveka sa krvlju i drugim telesnim tečnostima ili organima životinje. S čoveka na čoveka se prenosi vazduhom, a najugroženiji su članovi porodice i kolege zaražene osobe. Muškarci koji prežive bolest, mogu je na svoje partnerke (ili partnere) preneti seksualnim odnosom još barem dva meseca od ozdravljenja.

Period inkubacije, odnosno vreme koje prođe od kontakta sa zaraženom osobom pa do prvih simptoma bolesti, je poprilično fleksibilan i može da traje od dva, pa čak do 21 dan. Trenutak kada osoba inficirana virusom ebole postaje zarazna jeste od pojave prvih ozbiljnijih simptoma: glavobolje, bola u mišićima i temperature.

Zato širenje ebole i jeste toliko visokorizično, jer ljudi, misleći da su zdravi, obavljaju svoje normalne dnevne aktivnosti, putuju, rade, a samim tim dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi. Najnoviji talas epidemije krenuo je u februaru od jednog seoceta u Gvineji, a do sada je obolelo oko 2000 ljudi, od kojih je 672 umrlo.

KAKO SE LEČI I KAKVE SU PROGNOZE
Nažalost, konkretnog leka protiv ebole još uvek nema. Osim nekoliko eskperimentalnih metoda, osnovna terapija svodi se na ublažavanje postojećih simptoma obolelog svim dostupnim lekovima i medicinskim sredstvima, počevši od antibiotika, antivirotika, antimikotika, ali Iisvim drugim simptomatskim dostignućima farmaceutske industrije.

Nažalost, kod osoba sa već oslabljenim imunitetom, šanse za smrtni ishod su veoma velike. Ipak, oko 50 odsto ljudi uspeva da se izvuče i preživi, s tim što ostaju dugoročne posledice poput hronične upale testisa, bolova zu zglobovima i mišićima, kožnim problemima ili gubitkom kose. Takođe, česte su poteškeće sa očima i vidom.

KAKO SE ZAŠTITITI
Istini za volju, kada bi zavladala pandemija, teško da bi ikome od nas bilo spasa. Jednostavno, treba se čuvati blizine obolele osobe, to je jedini način. U slučaju da je vama neko blizak oboleo, moraće da ide u karantin, a pristup pacijentu je moguć samo u specijalizovanom lekarskom odelu, opsrbljenom kiseonikom, koje pokriva apsolutno svaki deo tela.

izvor: telegraf

Pogledajte još