Nezapamćena oluja nad Hrvatskom: Zatvoren vazdušni prostor, Srbija preuzela kontrolu nad letovima

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) preuzela je kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad cele Hrvatske i dela Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je zatvorila svoj vazdušni prostor zbog nezapamćene oluje koja je danas pogodila Hrvatsku. Oko 15 časova u glavnu prostoriju Oblasne kontrole leta u Zagrebu počela je da prodire voda, ubrzo je nestalo električne energije, javlja Jutarnji list.

U tom trenutku u vazdušnom prostoru Hrvatske bilo je oko 100 putničkih aviona. Hrvatski kontrolori leta u tom trenutku više nisu mogli da upravljaju tim avionima.

Odmah su aktivirani svi sigurnosni protokoli. S radom je počeo Krizni štab Kontrole leta. Kontaktirane su kontrole leta svih susednih zemalja koje preuzimaju vođenje aviona i njihov sigurni izlazak iz hrvatskog vazdušnoh prostora. Na internet stranici Flightradar24, na kojoj se se u realnom vremenu može pratiti letove aviona, Hrvatska je u trenu postala jedna siva mrlja bez ijednog aviona.

Avionima koji su u tom trenutku bili na hrvatskim aerodromima odmah je obustavljeno poletanje. Tako je danas po prvi puta zbog nevremena zatvoren vazdušni prostor iznad Hrvatske.

Nakon što je kvar s električnim sistemom popravljen i većina tehničkih sistema osoposobljena u 16 sati i 50 minuta donesena je odluka o ponovnom otvaranju vazdušnog prostora iznad Hrvatske. Ipak, normalizacija prometa očekuje se najverovatnije tek tokom sutrašnjeg dana.

izvor: Novosti

Pogledajte još