ŽUTI ZUBI: Izbacite 7 glavnih krivaca i uključite spasioce blistavog osmeha!

1.Kofein i tanin

Kafa, crni čaj, crno vino… Svi mi uživamo u ispijanju ovih pića. Međutim, upravo oni su krivi za pojavu žutih zuba.

2. Gazirana pića

Gazirana pića su puna šećera i ako ih konzumirate previše, mogu ozbiljno da ugroze zubnu gleđ. Pored toga, napici koji su jakih boja sadrže velike količine kiselina koje će požuteti vaše zube.

3. Zaboravite na lizalice i bombone

Želite bele zube? Onda se definitivno morate kloniti slatkiša vašeg detinjstva. Bombone i lizalice su neprijatelji vašeg savršenog osmeha. Puni su šećera koji uništavaju kako zubnu gleđ tako i belinu vaših zuba.

4. Kečap - ne, nikako!

Primećujete žute mrlje na zubima? Možda bi trebalo da se odreknete vašeg omiljenog dodatka jelima. Volite da stavite kečap preko pomfrita? Prestanite s tim, jer kečap je krivac za vaš žuti osmeh.

5. Cvekla i borovnica

Koliko su cvekla i borovnica dobri za vaše zdravlje, toliko mogu i da promene izgled vašeg osmeha. A što je najinteresantnije, dodatno ćete da pogoršate stvar ako nakon unošenja ovih namirnica brže-bolje posegnete za zubom četkicom!

6. Cigarete

Valjda vam je jasno da cigarete ništa dobro ne čine za vaše zdravlje, pa i za izgled vašeg osmeha. Uživaoci nikotina imaju problem sa žutilom zuba, a bacanje novca na izbeljivanje istih neće vam pomoći na duge staze. Ukoliko zaista želite blistavi osmeh, možda je vreme da se otarasite ove ružne navike.

7. Lekovi

Pojedini lekovi, poput onih koje pijemo protiv alergija ili one za krvni pritisak, mogu da uzrokuju promenu boje zuba.

8. Žutilo zuba kao nasledstvo

Nisu svi toliko srećni da naslede bele zube. Ima i oni koji su od majki i očeva nasledili prirodno žutilo. Ali, ne očajavajte; ovakvi zubi koji su blago pigmentirani, čvršći su i boljeg kvaliteta od onih koji su biserno beli.

Kako da na prirodan način izbelite zube?

Postoji voće koje vam može biti saveznik u ovome. Na primer, jagode sadrže kiselinu koja blago izbeljuje zube. Tu su i pojedine vrste jabuka, karfiol, celer, kao i šargarepa. Tajna uspeha ovih namirnica je u tome što, kada ih konzumiramo, one aktiviraju pljuvačku i enzime u našim ustima koji na prirodan način „peru i spiraju“ nečistoće i žutilo.

Naravno, tu su i mlečni proizvodi, mleka, tvrdi sirevi koji u bogati kalcijumom i magnezijumom. Proteini koji se nalaze u jogurtu, vezuju se za zubnu gleđ i jačaju, ali i bele zube.

Ne izbegavajte da makar jednom mesečno idete na pregled kod vašeg stomatologa, redovno perite zube (kružnim pokretima), i koristite konac za čišćenje koji će ukloniti ostatke hrane između zuba.

Ovo su prirodni lekovi za paradentozu.

Izvor: zadovoljna.hr/nadlanu

Pogledajte još