Laserom protiv obolele prostate

Snažno zeleno svetlo lasera

Američki urolozi eksperimentišu s novim i, kako se čini efikasnim, načinom lečenja uvećane prostate uz pomoć lasera.

Precizno usmereno snažno zeleno svetlo lasera možda bi moglo da predstavlja odgovor na zdravstveni problem rasprostranjen među starijim muškarcima. Uz pomoć tog uređaja, jednostavnim hirurškim zahvatom, otklanja se višak tkiva obolele prostate koje izaziva urološke smetnje.

Operacija uz pomoć lasera nema neželjene uzgredne posledice kakve se obično javljaju prilikom klasičnih operacija prostate. Procedura se obavlja ambulantno i pacijent istoga dana može da se vrati kući. Svetlo lasera je toliko snažno da hirurzi i bolničari moraju da nose specijalne zaštitne naočare.

Ovaj postupak posebno je pogodan za pacijente kojima ne pomaže lečenje medikamentima a koji iz nekog razloga ne mogu ili ne žele da se podvrgnu klasičnoj operaciji uz korišćenje skalpela. Operacija laserom je toliko precizna da tokom uklanjanja tkiva koje izaziva smetnje ne zahvata okolne nerve i druge osetljive ćelije.

Lekari se nadaju da će ova nova metoda možda navesti mnoge starije muškarce koji ćutke podnose tegobe zbog prostate da najzad zatraže pomoć.

(FoNet)

Pogledajte još