Otvaranje samostalne izložbe slika Tomislava Paunkovića

Od 15. juna do 15. jula Tomislav je izložio svoje radove u jednoj amsterdamskoj galeriji zbog čega je izuzetno ponosan jer su Holandija i Belgija kolevke flamanskog slikarstva, na koje se umetnik ugleda.

Od 5. do 16. avgusta Paunković će izlagati u beogradskoj galeriji Singidunum a od 4. do 18. septembra u Kunsthalle u Kemptenu u Nemačkoj.

(old_image)

Publika u sva tri grada će imati jedinstvenu priliku da uživa u modernim slikama mrtve prirode koje su su inspirisane starim flamanskim slikarstvom. U centru svih njegovih radova je sto na kojem se nalazi voće : jabuka, lubenica, grožđe, limun , pomorandža, kajsija, breskva... Svaka voćka je presečena i pored kore (opne) koja štiti plod, uživamo u interesantnoj igri svetlosti i senke kojom nam umetnik dočarava slasnost i ukus jestivog dela voća. Akcenat na intenzitetu boje (žuta, crvena, narandžasta...) centralno predstavljenog predmeta se pojačava tamnom gamom pozadine i stola na kojem stoji plod. Umetnik je uspeo da od jedne jednostavne scene i sa minimalnim brojem predmeta na slici napravi seriju kvalitetnih radova i dočara jednu intimnu atmosferu.

Izložbu će otvoriti Maja Škaljac Stanošević, Istoričar umetnosti, 5. avgusta u 19 časova.

www.tompaun.com

Pogledajte još