Siguran SEKS: Da li ste znali ovo o KONDOMIMA?

Kako su dobili ime
Pretpostavlja se da su kondomi dobili ime po dr. Kondomu koji je radio u vreme Čarlsa II (oko 1700. godine). On se dosetio kako da pomogne kralju u sprečavanju začeća nezakonite dece ponudivši mu kondom.

Koristio ih je i Kazanova
Mitski zavodnik, ako je verovati nekim zapisima, bio je redovan korisnik 'engleskog kaputa za jahanje', kako je nazivao kondom.
(old_image)


Znate li da su kondomi u 2. svetskom ratu imali sasvim neobičnu svrhu?

Vojnici su koristili kondome kako bi zaštitili cevi pušaka od soli prilikom akcija koje su uključivale plivanje u moru, a upotrebljavani su i u situacijama kada je pesak mogao da izazove kvar puške.

Ko su najveći korisnici kondoma?
Statistika pokazuje da muškarci čine 70 posto kupaca kondoma, a prosečan korisnik kondoma star je između 18 i 24 godine.

Automati s kondomima

Možda ne znate, ali automati s kondomima počeli su da se postavljaju još davne 1928. Prvi automat osmislila je nemačka firma za proizvodnju kondoma – Fromm. Ova kompanija se, osim automatima, proslavila i prvim kondomima s likom Mikija Mausa. Ali, postavljanje automata sa kondomima podiglo je dosta prašine. Naime, kada su se ovi automati našli u američkim školama, predstavnici crkve su zaključili da tako maloletnike samo podstiču na seks.
(old_image)

Gumeni kondomi počeli su da se proizvode tek posle 1844. godine

Gumeni kondomi počeli su da se masovno proizvode posle 1844. godine kada je Čarls Gudjer patentirao proces vulkanizacije gume. U to vreme bili su dostupni i kondomi od jagnjećih creva koji su se promovisali za jednokratnu upotrebu. Tokom 1940-ih i 50-ih kondomi su se nakon upotrebe prali i ispirali u petrolejskom želeu pa držali u malim drvenim kutijama ispod kreveta, ali o njima se još nije govorilo - bar ne pred decom.

Pojavljuju se čak i na pećinskim crtežima

U knjizi Žanet Pariso "Johnny Came Laterly: A Short History of the Condom" autorka iznosi zanimljiv podatak da se kondom, prema nekim spekulacijama, pojavio čak pre 15.000 godina budući da su crteži koji bi mogli da odgovaraju tom, danas vrlo raširenom, sredstvu kontracepcije pronađeni u jednoj pećini u Francuskoj. Ipak, Pariso nije sigurna u koju su svrhu te preteče kondoma korišćene, tj. jesu li razlozi bili određeni rituali ili zaista za zaštitu od trudnoće i/ili bolesti. Zvuči vrlo neverovatno, zar ne?

Kondomi danas

Kondome je 80-ih godina proizvodilo tek nekoliko proizvođača, uglavnom iz SAD-a. Godine 1987. japanski brend Kimono postao je dostupan potrošačima. Ovi kondomi bili su tanji i dobro podmazani, a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo - ne samo zaštitu. Masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma počela je 90-ih, kada je proizveden i prvi poliuretanski kondom.
Izvor: tportal

Pogledajte još