SAD izvele drugi vazdušni napad na džihadiste u Iraku

Američki bombarderi su nekoliko sati posle prvog vazdušnog napada na položaje džihadista u severnom Iraku izvele i drugi napad, saopštio je Pentagon.

Cilj vazdušnih udara je da pomognu iračkoj i vladi kurdskog regiona da povrate oblasti koje su izgubile tokom dvomesečnog sukoba.

Američki predsednik Barak Obama juče je odobrio bombardovanje Iraka nakon što su pripadnici ekstremističke islamističke organizacije Islamska država (IS) osvojili značajan deo iračke teritorije, uključujući najveću branu u Iraku i izazvali masovni egzodus manjinskih verskih zajednica, navodi AFP.

Pentagon je saopštio da su američke snage prvo bombardovale jedan artiljerijski položaj sa koga su ekstremisti gađali snage kurdske vlade koje brane glavni grad kurdskog regiona Arbil.

U drugom vazdušnom napadu, nekoliko sati kasnije, bespilotna letelica je uništila položaj sa koga su ekstremisti bacali granate, a avioni su bombardovali konvoj Islamske države od sedam vozila uz pomoć osam bombi sa laserskim navođenjem.

Američka vazdušna operacija je počela bacanjem hrane i vode iz vazduha za hiljade ljudi koji se već pet dana kriju od sunitskih ekstremista ma planinskom vencu Sindžar na severu Iraka.

Pentagon je sinoć saopštio da su teretni avioni u pratnji bombardera drugi put bacili hranu i vodu "hiljadama iračkih građana" na planini Sinđar koji se kriju od ekstremista.

Glavni portparol Pengatona, admiral Džon Kirbi, izjavio je da su izbeglim Iračanima bačena 72 paketa sa hranom i vodom.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da ekstremisti vrše teror nad nevinim civilima, među kojima su pripadnici jazidske i hrišćanske manjine, kao i da njihovi ciljani akti nasilja imaju obeležje genocida, navodi AP.

Obama je optužio IS, koja pripadnike etničko-verske manjine Jazide zove "sledbenicima đavola", da pokušavaju da "sistematski istrebe čitav narod, što bi bio genocid".

UN su saopštile da "hitno pripremaju humanitarni koridor"

Izvor: Novosti

Pogledajte još