Rezultati studentskog rangiranja fakulteta 2014.

U pitanju je drugo istraživanje ovoga tipa koje je iSerbia sprovela. Rang lista svih fakulteta i univerziteta, privatnih i državnih, pravljena je samo i isključivo na osnovu stavova studenta Srbije.

Istraživanje je sproveo tim sociologa kojima su rukovodili mr Ana Ranitović i spec. Miloš Jovanović na uzorku od 5169 ispitanika.

Ispitanici su aktivni studenti svih nivoa studija sa državnih i privatnih fakulteta šriom Srbije, kao i oni koji su fakultet završili u poslednje dve godine. Za prikupljanje podataka je korišćen on-line upitnik. Ispitanici su birani slučajnim uzorkom na terenu, prema unapred utvrđenom broju i karakteristikama ispitanika po fakultetu, i registrovani putem lične mejl adrese preko koje su potom mogli da pristupe upitniku i tako validiraju svoje odgovore.

Upitnik se sastojao od 84 pitanja podeljenih u 6 oblasti:

1. O studijama
2. Kvalitet programa
3. Odnos prema studentima
4. Van-nastavne aktivnosti
5. Infrastruktura
6. Perspektiva

Poređenjem rezultata sa onima dobijenim rangiranjem 2012. godine, uočeno je da su u celini gledano, fakulteti u proseku ocenjeni lošije nego tada, a glavni razlog za to jeste što se najvaljivane promene visokoškolskog sistema Srbije ne sprovode očekivanim tempom. Nezadovoljstvo je preavhodno izraženo po pitanju modernizacije nastavnog programa, uvođenja i obezbeđivanja obavezne i kvalitetne prakse, te osnivanja i aktivnog rada centara za razvoj karijere pri fakultetima.

Rezultati su predstavljeni u obliku pojedinačnih izveštaja za svaki fakultet. Takođe, analizom više parametara, došli smo do 9 rang lista, odnosno, najboljih 5 fakulteta (od ukupno 76) na generalnoj rang listi, najboljih 10 fakulteta u kategorijama Infrastruktura, Kvalitet nastavnog programa, Van-nastavne aktivnosti i Odnos prema studentima, i najboljih 20 u kategorijama Perspektiva, Odnos cena-kvalitet, Najbolja reputacija i Najpoželjniji za upis.

Svim rang listama možete pristupiti ovde.

Izvor: iserbia.rs

Pogledajte još