Stiže spas: Od danas velika akcija zaprašivanja komaraca!

Rojevi komaraca su u toku prethodne nedelje napadali gotovo sve stanovnike Beograda i propisno ih izujedali, a u to je mogao da se uveri gotovo svako ko je izašao iz kuće i prošetao, dok je najkritičnije je bilo u područjima oko reka.

Iz Sekretarijata za zaštitu zdravlja poručuju da je neophodno uraditi kombinovano zaprašivanje na svim gradskim područjima koja su žarišta ovih insekata, kako bi se ne bi ponavljala situacija da u pojedinim delovima grada napadaju građane, dok ih u drugim nema u velikom broju.

- Nаkon što su se vremenske prilike stаbilizovаle, аkcijа će moći dа bude orgаnizovаnа nа čitаvoj teritoriji grаdа. Suzbijаnjа odrаslih formi komаrаcа obаvljаće se iz аvionа. Sekretаrijаt zа zаštitu životne sredine upozorаvа pčelаre dа preduzmu sve potrebne mere zа zаštitu. Sprovešće se kombinovane akcije suzbijanja komaraca iz aviona i uređajima sa zemlje – poručuju iz Sekretarijata.

Da bi građani izbegli ubode, takođe se apeluje i na preduzimanju i mere lične zaštite.

- Preporučujemo stavljanje mrežica na prozore, isušivanje bara u dvorištima, svakodnevno pražnjenje posuda u kojima se zadržava voda, redovno košenje dvorišta, saniranje šahtova u kojima se zadržava voda - kažu u Sekretarijatu.

Nenad Jovanović, stanovnik Zvezdare, kaže da od ovih napasti nije bilo moguće živeti u prethodnih nekoliko dana.

- Ovo je strašno. Iako imam komarnike na prozorima, dovoljno je da otvorim ulazna vrata stana na nekoliko minuta i po desetak ih uđe unutra. Hemijska sredstva kao da ne pomažu. Izlazak van stana je posebna priča. U Zvezdarskoj šumi ih je toliko da nema šanse da se prošetate, a da ne zaradite barem pet-šest uboda. Ljudi se šetaju, lome grane, mašu njima oko svojih glava, kako bi ih oterali, ali ništa ne pomaže – kaže on.

Filip Bogdanović iz Krnjače kaže da se je porodična šetnja s decom pretvorila u horor film i da su uprkos tome što su se svi zaštitili pre izlaska iz kuće, zaradili dvadesetak uboda.

- Namazali smo i sebe i decu pre izlaska u šetnju. Međutim, čim smo izašli, krenuli su na nas. Nismo mogli da se oslobodimo. Ujedaju svuda, pa i kroz majicu i pantalone. Morali smo da prekinemo šetnju i vratimo se kući – navodi Bogdanović.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još