GRČILA SE OD BOLOVA: Ženi tokom porođaja umesto epidurala ubrizgali sredstvo za dezinfekciju

Tokom epidurala, tablete za bolove se ubrizgavaju direktno u nervni kanal uz kičmeni stub kako bi istog trenutka blokirao signale bola da stignu do mozga.

Ali, 'omaška' koju su lekari u ovoj bolnici u Švedskoj napravili sa ovom porodiljom bila je da su joj dali injekciju hlorheksidrina - jake hemikalije koja se koristi za čišćenje medicinskih katetera i medicinskih instrumenata.

Tokom porođaja, a i nedelju dana posle, žena je bila u nesnosnim bolovima.
'Ima užasne bolove u donjem delu leđa i oseća nešto kao elektro-šokove sve do peta', rekao je suprug ove gospođe. Tek posle dve nedelje pregleda i observaciju vratili su je kući, a generalni direktor bolnice Skåne University Hospital je rekao da je jako zabrinut što se nešto tako uopšte desilo.

Kada su otkrili šta je u pitanju, konsultovali su neurologa koji je potvrdio da je doza bila toliko mala da je rizik od dalekosežnih posledica vrlo mali.
'Ali, očito, ovako nešto ne bi smelo da se dešava.' dodao je gospodin Rehn. 'Sklonili smo bočice iz sala za porađanje kako ne bi moglo više da dođe do jednog ovakvog propusta'.

Ovo nije prvi put da se nešto ovog tipa događa. U Sidneju je žena ostala paralizovana 2011. godine jer je zapatila oštećenje usled ubrizgane jako visoke doze antiseptika tokom epidurala.

Vest je preneo DailyMail.

Pogledajte još