Tajna dugovečnosti?

Možda ne krije tajnu večnog života, ali u crnom vinu mogla bi da bude - tajna dužeg života

Jedno, nedavno obavljeno, istraživanje na miševima pokazalo je da jedan od sastojaka crnog vina smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, gotovo da eliminiše probleme s jetrom i  bolestima povezanih sa gojaznošću.

Pre više godina naučnici su ustanovili da crno vino može da umanji rizik od bolesi desni, srčanog napada i moždanog udara. U studiji ,objavljenoj u septembru, navodi se da umereno konzumiranje kaberne sovinjona umanjuje šanse za dobijanje Alcajmerove bolesti. Crno vino  može kod mukaraca u znatnoj meri da umanji rizik od dobijanja raka prostate - za skoro 50 odsto.

Doktorka Dženet Stenford, dijetetičar, tvrdi: "Jedan od glavnih kandidata je hemijska supstanca nazvana resveratrol koji se, zapravo, stvara u kožici zrna crnog grožđa. Ona ima snažan antioksidantski ali i antiinflamatorni efekat".

Nedavno, naučnici na poznatoj američkoj klinici Mejo, javlja Glas Amerike, ustanovili su da velike doze resveratrola produžavaju život sredovečnim laboratorijskim miševima.

Različite grupe miševa dobile su identične obroke masne hrane. Grupa kojoj je takođe dat resveratrol dobila je isto povećanje težine kao i ostali miševi ali su njihove jetre ostale normalne veličine i živeli su mnogo duže nego miševi kojima nije dat resveratrol. U svakom slučaju, miševi su dobili ogromnu dozu resveratrola. Da bi prosečna osoba dobila istu takvu količinu trebalo bi da pije između 1.000 i 3.000 boca crnog vina dnevno. Naučnici još uvek proučavaju bezbednost resveratrola i upozoravaju da čak i uz umerenu konzumaciju postoji i mračna strana pijenja crnog vina.

O tome doktor Dejvid Finkelstin, gerontolog, upozorava: "Ne bih preporučio nikome dodavanje kalorija u svojoj dnevnoj ishrani a, bez sumnje, vino sadrži kalorije. Ukoliko pijete čašu vina svaki dan i ne promenite ništa u svom načinu života, na putu ste da dobijete 4 i po kilograma a to nije dobro ni za koga ".

Američka Asocijacija kardiologa i kardiohirurga takođe opominje da konzumiranje alkoholnih pića, pa i crnog vina, treba da bude umereno.

(FoNet)

Pogledajte još