SRAMOTNO: Štancovali diplome studentima koji nisu plaćali ni školarinu!

Kako piše Blic, direktorka škole dr Svetlana Trajković podnela je Višem javnom tužilaštvu u Vranju krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba jer je posle kontrola školskih komisija utvrđeno da je mnogim samofinansirajućim studentima omogućeno da dobiju diplomu bez plaćanja školarine.

Mada u krivičnoj prijavi nisu navedena imena, nezvanično saznajemo da je reč o bivšem direktoru dr Zoranu Janjiću, sekretaru škole Mići Petkoviću i referentu za studentska pitanja Biljani Spasić.

Samofinansirajući studenti koji uredno plaćaju školarinu nezadovoljni su zbog manjka nastalog u proteklih sedam godina.

- Milionski manjak odnosi se na neuplaćene školarine samofinansirajućih studenata. Neka nadležni utvrde ko je omogućio mnogim studentima da završe školovanje a da nikada ne uplate školarinu. Oformljene su komisije za proveru uplata školarina prilikom overe semestara i utvrđivanje materijalne i pravne odgovornosti zaposlenih. O svemu sam obavestila resorno ministarstvo, Nastavno veće i Savet škole. O ugovorima sa studentima koji nisu plaćali školarinu anonimna prijava dostavljena je Osnovnom tužilaštvu u Vranju - rekla je Trajkovićeva.

Ko je i zbog čega mnogim studentima omogućio da bez školarine isposluju diplomu, utvrdiće vranjsko pravosuđe.

MITO

Ovu školu je i pre 12 godina potresala afera jer su zbog primanja mita bili optuženi profesori Vlasta Stošić, Dragan Nikolić i Stanoje Cvetković. Za to je kažnjen sa godinu dana zatvora Nikolić, a zbog nedostatka dokaza oslobođeni su Stošić i Cvetković.

Direktorka je Spasićevoj ponudila drugo radno mesto do okončanja postupka.

Trajkovićeva je na funkciji direktora škole od oktobra prošle godine, a njeni prethodnici su dr Zoran Janjić i dr Branislav Stanisavljević. Janjić bio je direktor od juna 2009. do 11. jula 2013, kada je smenjen. Pojedini profesori optuživali su ga za samovolju, zapošljavanje nestručnih kadrova i navodne malverzacije.

Pogledajte još