ZABRINJAVAJUĆE: 8 zdravstvenih opasnosti “brzih dijeta”

1. Brzo gubljenje kilograma nije trajno rešenje

Brze dijete vam mogu doneti dobro na kratke staze. Istina je da ćete izgubiti kilograme, ali surova istina je da će se ti kilogrami brzo vratiti.

2. Organizam gubi vodu

Dok se iscrpljujete dijetom, vaš organizam pati, jer nema dovoljnu količinu vode. Naime, prvi kilogrami koji “odlaze” zahvaljujući sprovođenju “brzih dijeta” su zapravo voda. Istina je da u mnogim slučajevima, u prvim danima pridržavanja “brzih dijeta” odlazi višak tečnosti, pa ćete primetiti da su vam zglobovi manje otečeni, ali nemojte to raditi svom organizmu duže od dva-tri dana. Kada ostane bez dovoljne količine tečnosti, organizam se iscrpljuje, koža postaje suva, a koncentracija naglo opada. Imajte to na umu svaki put kad rešite da za mesec dana skinete sav onaj višak kilograma koji ste nakupljali godinama...

3. Umor i nesanica

Brzo mršavljenje može da iznuri telo. Osećaćete umor češće nego inače i bićete stalno pospani, ali telu nećete priuštiti dovoljno sna jer će vas mučiti nesanica. Da, znate već, to je začarani krug iz kog se teško izlazi... Vrlo brzo ćete se vratiti na staru kilažu, jer, kao što znate, dobar san je saveznik vašeg zdravlja.

4. Uskraćivanje hrane visoko hranljivih vredosti

Kada ste na dijeti, uskraćujete telu neke od veoma bitnih namirnica, zato što je to tako napisano u planu dijete. Mnoge “brzinske dijete” isključuju unos ugljenih hidrata i orašastih plodova, a to nije dobro za zdravlje.

5. Nervoza

Izbegavanje unošenja određenih namirnica može da bude izuzetno stresno. Ako ste navikli da pojedete nešto slatko svakog dana, a sada vam dijetetski režim to strogo zabranjuje, bićete razdražljivi i vaše okruženje će morati da trpi. Ne radite to ni sebi, ni drugima!

6. Gubitak kose

Da, i to se događa. Ne unosite u organizam sve ono što mu je potrebno i rizikujete da svakog jutra, umesto stotinak vlasi (koliko je normalno da izgubite u toku dana) na četki vidite hrpu kose... Svaka iscrpljujuća dijeta predstavlja stres za organizam, a stres uzrokuje gubitak kose.

7. “Zbunjujete” metabolizam

Kada menjate režim ishrane, organizam se prilagođava novonastaloj situaciji. Tako, kada uskraćujete sebi hranu, metabolizam se usporava. Čim se vratite na uobičajen režim ishrane, eto natrag kilograma koje ste izgubili, a neretko im se “pridruže” i novi na koje niste računali.

8. Poremećaj u ishrani

Kada izgladnujete organizam, postoji šansa da dobijete poremećaj u ishrani. Samo pogledajte sve one devojke s malih ekrana koje su brzim dijetama upropastile svoja tela i opšte zdravlje. Anoreksija i bulimija su najopasnije, vodite računa!

Savet: Ukoliko ne želite da se upropastite brzim dijetama, najbolje što možete da učinite za sebe je da postanete aktivniji. Vežbajte dva-tri puta nedeljno, a ujedno i korigujte ishranu. Nigde ne piše da morate da se odreknete svega što volite. Jednostavno, jedite češće a manje, i rezultati neće izostati.

Izvor: nadlanu

Pogledajte još