Željko Sertić novi ministar privrede Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas predsednika Privredne komore Srbije Željka Sertića za novog ministra privrede.

Izbor je pao na Sertića iako je Vučić imao na umu još nekoliko kandidata među kojima su, kako se spekulisalo, bili i Igor Mirović, potpredsednik SNS i bivši ministar privrede i državne uprave, Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalac grupe“, i Miroljub Aleksić, vlasnik „Alko grupe“, u čijem su sastavu i fabrika konditorskih proizvoda „Pionir“, kao i hotel „Izvor“ u Aranđelovcu.

Podstimo, Skupština Srbije konstatovala je 4. avgusta ostavku Dušana Vujovića na funkciju ministra privrede i istog dana izabrala ga za ministra finansija.

Vujović je ostavku podneo zbog imenovanja na funkciju ministra finansija, pošto je prethodni ministar finansija Lazar Krstić 12. jula podneo ostavku, koja mu je u skupštini konstatovana tri dana kasnije. Međutim, Vujović će obavljati ovlašćenja ministra privrede do izbora novog i on nije prvi koji u Vladi Srbije obavlja poslove ministra privrede i ministra finansija.

Posle ostavke Vujovića premijer Vučić imao je rok od dve nedelje da predloži novog ministra. Naime, prema Zakonu o Vladi, premijer je dužan da Narodnoj skupštini predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra, a novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Zakonom o vladi nije preciziran rok u kojem bi skupština trebalo da izabere novog ministra.

Ko je Željko Sertić?
Željko Sertić, uspešni privrednik iz Novog Sada i diplomirani menadžer, predsednik je Privredne komore Srbije od marta 2013. godine.

Na tu poziciju izabran je jednoglasno na Skupštini PKS kao jedini kandidat, a predlozi da se nađe na tom mestu stigli iz više od 30 regionalnih komora i udruženja. Povodom izbora na čelo PKS, Sertić je izjavio da Komora mora da bude lider u zaštiti interesa srpske privrede. On je tada naglasio i da razume probleme privrede jer je i sam već 25 godina u privredi.

Inače, Željko Sertić je rođen u Sečnju 1967. godine, ali se školovao u Novom Sadu. Fakultetsku diplomu stekao je na privatnom Univerzitetu Union u Beogradu.Vlasnik je preduzeća "Komrad" i stručnjak za mala i srednja preduzeća.

Član je SNS. Govori engleski jezik. Član je borda direktora Evrokomore, a bio je proglašen i za najboljeg menadžera jugoistočne i srednje Evrope.

Izvor: Kurir

Pogledajte još