“Skupljači perja” (VIDEO)

Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine, ali se kroz priču provlače daleko složenije teme - ljubav, međuetnički i socijalni odnosi. Glavne uloge maestralno su odigrali Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. Ostali glumci bili su natruščici, ali su zahvaljujući velikoj popularnosti filma u svetu stekli slavu na “domaćem terenu”.

Nažalost, dvoje glumaca koje pamtimo tragično su i prerano okončali svoj život. Zvezda jugoslovenske kinematografije Bekim Fehmiu izvršio je samoubistvo u svom stanu na Zvezdari, a glumica Gordana Jovanović koja je tumačila prelepu Tisu preminula je pre deceniju i po, u 48. godini. Počiva u porodičnoj grobnici u Vršcu, a poštovaoci njenog lika i dela svakog dana dolaze na grob i ostavljaju naramke cveća.

Napustio nas je još jedan glumac iz “Skupljača perja” – Mija Aleksić.

Na današnji dan, pre 20 godina, u Parizu preminuo je i reditelj kultnog filma jugoslovenskog “crnog talasa” Aleksandar Saša Petrović.

Iako nije bio miljenik vlasti, jer je ukazivao na sve probleme u socijalističkom sistemu, njegov film pre skoro pola veka osvojio je Grand pri žirija na festivalu u Kanu i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara. Pre 45 godina “Skupljači perja” bili su nominovani za “Zlatni globus”, u kategoriji za najbolji strani film van engleskog govornog područja.

Ovako je izgledao trejler za “Skupljače perja”:

Podsetite se kultne numere “Đelem, đelem” koju je otpevala Olivera Katarina (tada Vučo):

ND

Pogledajte još