DIRLJIVO: Priča ovog dečaka na samrti vraća veru u ljudskost!

Tačno godinu dana kasnije, Skaj više nema rak, ali umire od posledica hemoterapija i zračenje koja su mu uništila deo mozga. I pored svega, on želi da pomogne drugima koji prolaze kroz iste patnje kao on.

Hrabri dečak ne prestaje da se bori: Porazio je tumor, ali sada su ga stigle posledice agresivne terapije

Naime, ovaj dečak želi da obori rekord i da uđe u Ginisovu knjigu sa najdužom rukavicom od gumica ikada. On želi da narukvica bude dovoljno dugačka da se rastegne od Zemlje do Meseca.

Skaju je ova ideja pala na pamet tokom jedne od mnogobrojnih terapija koje je mesecima primao. Njegovoj majci Seli je teško kada se seti tog dana kada su jo saopštili strašne vesti.

Njen sin je već nedeljama imao preoblema sa mučninom i na kraju su ona i njen suprug odlučili da ga odvedu na skener glave. Iako je lekar prvo rekao da je snimak čist i da je dečak zdrav, nekoliko minuta kasnije pozvao je majku u svoju sobu i saopštio joj strašne vesti i to pred detetom.

- Skaj je tada bio sa mnom, pa sam morala dan ublažim reakciju zbog njega. Ali srce mi je stalo. Svet je utihnuo i sve je postalo usporeno. Tumor na mozgu je nešto što ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju, a kamoli voljenom četvorogodišnjem sinu. Ali sećam se da sam samo pomislila "Nemoj da se slomiš samo zbog Skaja". I tu ulogu igram već godinu dana - kaže majka.

Baš kada je trebalo da krene u školu, Skaj je morao da ide na tešku operaciju mozga. Operacija je trajala šest sati.

- Pre same operacije Skaj je pitao sestru da li želi da vidi njegove sjajne nove cipele koje će nositi kada uskoro krene u školu. Naravno, svi smo znali da se to neće desiti. Skener pre operacije je pokazao da tumor ugrožava i druge delove njegovog mozga i kičmenu moždinu. Probudio se sa tolikim bolovima da nije mogao da priča. U teoriji, operacija je prošla dobro, ali nakon nje nije mogao da hoda - priča Seli.

Život u porodici Hal se promenio preko noći. Seli, koja sa suprugom ima još jednog, mlađeg sina, kaže da je Skaj iz prozora u svojoj sobi gledao decu kako stižu u školu i kako trče po dvorištu za vreme ručka. Nedelju dana posle dolaska kući, dečak je krenuo da prima hemoterapiju.

- Bilo je nepšodnošljivo objašnjavanje malom dečaku da, nakon najbolnije operacije, sada mora svakodnevno da prima injekcije. Govorio bi mi "Molim te mama, nemoj da im dozvoliš da mi ovo rade". A ja sam ga držala i puštala lekare da ga buše, jer sam znala da je to za njegovo dobro. Ili sam mislila da znam - iskrena je Seli.

Iz hemoterapiju, primao je i zračenja, a taj postupaj je bio posebno neprijatan za dečaka. Ali, roditelji su ga vodili jer je to sve bilo za njegovo dobro. I na kraju su saznali dobre vesti - tumor se toliko smanjio da gotovo da ga nema.

Skaj je tada počeo da odlazi u školu na nekoliko sati uz pomoć majke. Dolazio je kući uzbuđen i srećno pričao mlađem bratu šta je sve naučio. Ali, onda mu je ponovo pozlilo, počeo je da se oseća slabašno i da trne.

- Nakon dodatnih ispitivanja, rekli su nam da je njegovo lečenje uticalo na belu masu u mozgu. Posavetovali su nas da sve ono što želimo da uradimo kao porodica uradimo što pre. Bili smo skrhani. U suštini, ubijaju ga nuspojave tretmana.

Roditelji se trude da pronađu način da pomognu svom sinu, pa ga sada vode na različite tretmane kako bi usporili njegovo stanje. Između ostalog, Skaj redovno ide i na hiperbarične tretmane kiseonikom. I baš kada je bio na tom tretmanu, njemu je pala na pamet ideja sa gumicama.

Tokom tretmana dečak nosi astronomsku kapu i od nje je i potekla ideja.

- Tokom devedesetominutnog tretmana šalimo se da ide na Mesec. Drugari iz škole su mu pokazali kako se pletu narukvice od gumica, pa je tako provodio vreme tamo. Jednog dana je odlučio da želi da postavi rekord za najdužu vrpcu od gumica, koja bi mogla da dohvati Mesec. Ideja je bila da tako pomogne u skupljanju novca za istraživanje tumora mozga. Nekoliko dana kasnije, izgubio je funkciju ruku - priča majka.

Vest o tome se brzo proširila i sada, zahvaljujuću mališanima i dobrim ljudima širom Velike Britanije, ovaj dečak ima vrpcu dovoljno dugačku da stigne do 3/4 visine Mon Everesta.

- Skaju je potrebna pomoć kako bi postigao svoj cilj i u isto vreme skupio novac za istraživanje. Moja baka više ne plete sa vunicom, nego samo sa gumicama, a isto radi i njegov mlađi brat - tvrdi majka.

Iako se njegovo stanje nije poboljšalo, on ne gubi optimizam.

- On se uvek smeje i obožava kada mu poštom stigne brdo vrpci od gumica - kaže Seli.
Dobrotvorna organizacija Blue Skye Thinking skuplja novac za istraživanja tumora mozga kod dece.

Na toj stranici možete videti kako je mali Skaj izgleda pre svega godinu dana, dok su svi verovali da je on samo još jedan zdravi, razigran dečak.

Izvor: BlicŽena

Pogledajte još