“Uniqua Belgrade Classic Car Show”

Trećeg septembra 1939. održana je trka Grand Prix Beograda na stazi Kalemegdan Park. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma, koji je okupio čak 75 000 gledalaca, od ukupno 360 000 stanovnika koje je u tom trenutku glavni grad imao.

Ovo je bio poslednji Grand Prix održan na početku drugog svetskog rata, a priređen je u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića.

U trci je učestvovao i Boško Milenković na autu Bugatti 51, a pobedu je odneo Tazio Nuvolari, jedan od najboljih vozača svih vremena, kome je ovo bila i poslednja Grand Prix trka, na čuvenom Auto Unionu (sadašnji AUDI) modelu D od 16 cilindara i 500 ks u vremenu od 1h 4min i 3sec.

(old_image)

U okviru manifestacije “24 sata Elegancije” od 2011. godine, održava se UNIQA Tour Historique, jedinstvena parada najlepših oldtajmera koja sledi 2.7 km rute poslednje predratne Grand Prix trke.

Povodom proslave 75. godina od Beogradskog Grand Prix-a, kao gosti Beograda, Kalemegdanskom kaldrmom grmeće motori luksuznih lepotana, jedne od najpoznatijih marki karoserija, milanske TOURING SUPERLEGGERA.

Na ovoj paradi kao predvodnik biće Jaguar koji predstavlja u svakom pogledu intrigantan, najnoviji i jedan od najtraženijih modela ove marke - F-Type dok će predstavnici Tag Heuer satova zvanično meriti vreme.

www.24hoursofelegance.com

Pogledajte još