SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ministra Sertića čekaju veliki izazovi!

Rešavanje problema državnih gubitaša, suzbijanje sive ekonomije i stvaranje boljeg ambijenta za investiranje i poslovanje preduzetnika samo su neka od gorućih pitanja s kojim će novi ministar privrede Željko Sertić morati da se uhvati ukoštac odmah po preuzimanju funkcije.

Da bi uspešno završio reforme koje njegovi prethodnici nisu uspeli da savladaju, Sertić će morati da bude mnogo aktivniji u resoru koji će voditi,
ocena je i očekivanje stručne javnosti. Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, ukazuje da se mnogo toga važnog za funkcionisanje ekonomije ne nalazi direktno u resoru privrede, pa je neophodna saradnja s drugim ministarstvima kako bi se nagomilani problemi rešavali.

Nagomilani problemi

- Ministarstvo privrede treba da bude čvorište i inicijator promena u ostalim sferama koja se tiču rada privrednika i očekujem da će novi ministar u tom poslu biti aktivniji nego njegovi prethodnici - rekao je Arsić za Kurir. On objašnjava da se problem lošeg upravljanja preduzećima poput EPS i „Srbijagas“, koja beleže gubitke, ne može rešiti bez saradnje s ministarstvima nadležnim za njihovo poslovanje, kao što se ni borba protiv sive ekonomije ne može voditi bez saradnje s Ministarstvom finansija i MUP.

Ulaganje u proizvodnju

Sa ovim je saglasan i Dragoljub Rajić, privredni konsultant, koji dodaje da je usmeravanje ekonomskog razvoja zemlje još jedan od prioriteta privrede.
- Dok se država bori za opstanak propalih preduzeća, niko se nije bavio ulaganjem u proizvodnju kojom se treba povezati sa savremenim svetom. To mora da se promeni - rekao je Rajić.

Počasni predsednik kompanije „Tarket Sintelon“ Nikola Pavičić smatra da je kao dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije Sertić bolje rešenje za ministra privrede od drugih o kojima se nagađalo, jer je mogao da shvati šta bi trebalo uraditi da preduzeća počnu uspešno da posluju i izvoze.
On dodaje da je najvažniji zadatak novog ministra privrede da reši glavne probleme koji muče srpsku privredu: visoke kamate i nerealan kurs dinara.

Pogledajte još