12 minerala i vitamina za zdravlje žene

JESENJA MELANHOLIJA

Zima je na pragu i svaka treća osoba pati od malodušnosti, malaksalosti. Naravno da hladnoća i kraći dani doprinose lošem raspoloženju, ali nisu uvek tome uzrok kiša, magla, nedostatak sunčeve svetlosti! Upravo sada neodostatak vitamina i minerala u organizmu može da uzrokuje jesenju melanholiju. Zato je veoma bitan oprez u ishrani početkom hladnog vremenskog perioda. Instiktivno se hvatamo pre za masno i slatko, kako bismo napravili rezervu za hladne dane, umesto da to činimo obrocima sa dosta voća i povrća.

Prava i najbolja pomoć vašem zdravlju i vitalnosti krije se u zdravoj, raznovrsnoj ishrani bogatoj mineralima i vitaminima. "LISA "vas informiše o 12 najvažnijih elemenata koji su važni za zdravlje žene, kako deluju i u kojim namirnicama se nalaze...

Vitamin A Krvnim sudovima oka neophodan je vitamin A, koji je poznat još i kao retinol, jer on jača i poboljšava čulo vida. Imunitet služi za odbranu protiv virusa i bakterija, a ćelijma pomaže da se obnavljaju. Za njegovo jačanje dobar je vitamin A iz maslaca, tunjevine i piletine. Betakarotin je provitamin vitamina A, štiti od kancera i nalazi se u biljnim uljima.

Kompleks vitamina B Jake nerve nemaju svi! Vitamini B kompleksa mogu da povećaju toleranciju kod stresa i nerviranja. Dobro raspoloženje pospešuje posebno B12. On utiče na moždanu fiziologiju, a i balzam je za dušu. Duhovni fitnes i energiju daruje nam vitamin B5. Ovi vitamini se nalaze u ribi, mesu i mleku.

Folna kiselina  Rast počinje u majčinoj utrobi. Folna kiselina učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i naslednih faktora. Pre i za vreme trudnoće trebalo bi napraviti veću zalihu folne kiseline. Nedostatak može izazvati poremećaje i spontani pobačaj. Želudac i creva imaju koristi od ove kiseline. Ima je u kupusu, spanaću i integralnim žitaricama.

Vitamin K  Kostima je posebno potreban ovaj vitamin. Utiče na izgradnju koštanih supstanci i obezbeđuje zdrav rast. On utiče i na zgrušavanje krvi. Nedostatak ovog vitamina može biti smrtonosan. Ima ga u zelenom povrću, mleku, žitaricama i morskim plodovima...

Vitamin D  Za varenje su odgovorna creva. Vitamin sunčevog zraka bitan je za korišćenje kalcijuma i fosfora iz hrane i pomaže bubrezima da filtrira te materije. Izgradnja kostiju moguća je zahvaljujući ovom vitaminu. Za stvaranje zuba bitan je takođe vitamin D. Stvara se u koži dejstvom sunca, ima ga u ribi, mlečnim proizvodima i jajima.

Biotin i cink  Koža, kosa i nokti postaju čvršći i lepši zahvaljujući biotinu. On opskrbljuje ćelije zdravim sumporom i oksalacetatom. Metabolizam je zahvaljujući njemu poboljšan. Izvori: orasi, žumanca, soja, i ovas. Cink je važan za obnovu ćelija i imuni sistem. Jedite povrće i žitarice!

Jod  Hormoni u štitnoj žlezdi se stvaraju pomoću joda. Težina, PMS, koža, kosa, rad srca, i još mnogo toga zavise od njega. Nedostatak dovodi do gušavosti i hormonskog disbalansa. Pate telo i duša, utiče na psihu. Važan je za izgradnju mišića, razmenu ugljenih hidrata i masti. Namirnice kao jodirana so, mleko, riba i morski plodovi obezbeđuju dovoljnu dnevnu količinu joda.

Vitamin C  Imunosistem jača askorbinska kiselina (vitamin C), koja pruža najbolju zaštitu od gripa i prehlada. Takođe lakše se opuštate uz dovoljno vitamina C. Jača krvne sudove i mišiće. Ne može se deponovati u organizmu. Dnevno treba pojesti porciju svežeg voća, ima ga u kiviju, limunu, pomorandžama, paprici, peršunu....

Magnezijum  Srce i krvotok ne mogu bez ovog minerala, jer obezbeđuje srčanom mišiću energiju i reguliše njegov ritam. Mišići se opuštaju pod njegovim dejstvom. Izdašni izvori: orasi, pirinač, zeleno povrće i kiseli kupus.

Kalcijum  Čvrste kosti mogu biti samo ako imate dovoljno kalcijuma. Ovaj mineral praktično izgrađuje koštano tkivo, povećava gustinu kostiju i sprečava osteoporozu. I za zdrave zube veoma je bitan. Pomaže koagulaciju krvi i jača rad srca. Idealna dopuna je vitaminu D. Ima ga u mlečnim proizvodima, povrću i mineralnoj vodi.

Vitamin E  Zaštitu ćelija obezbeđuje ovaj jaki oksidans. Naziva se još i „kožni“ vitamin. Poboljšava iskorišćenost kiseonika u organizmu i štiti kožu i krvne sudove od slobodnih radikala. Doprinosi zaštiti od tromboze i ateroskleroze. Hladno ceđena ulja bogata su vitaminom E.

Gvožđe  Za izgradnju crvenih krvnih zrnaca ovo je bitan mineral. Ćelijama poklanja više energije kroz potrošnju kiseonika i poboljšava metabolizam. Utiče na raspoloženje i radni elan i sprečava infekcije. Meso, zeleno povrće, mleko i mlečni proizvodi sprečavaju malokrvnost, zamor i depresivnost.

http://lisa.burda.co.yu

Pogledajte još