Ako osetite neke od OVIH simptoma, SMESTA posetite ginekologa!

Pojačan sekret, crvenilo, bolovi kod polnog odnosa, učestalo mokrenje…

Ako osetite neke od ovih simptoma, definitivno imate vaginalnu infekciju, i morate odmah početi sa njenim lečenjem.

Bakterije i gljivice koje žive u vagini u normalnim uslovima ne uzrokuju tegobe. Normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mlečnu kiselinu i vaginalna sredina je zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica i štiti vas od upale. Ali, ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu izazvati upalu.

Čestim pranjem neadekvatnim intimnim gelovima koji smanjuju kiselost vagine stvarate plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i ako nosite tange, usku odeću od sintetičkih materijala koji pospešuju znojenje, a ujedno onemogućavaju koži da normalno diše. Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića, nakon kupanja u moru ili bazenu, ako se sunčate u mokrom kupaćem kostimu, ostavljajući da se suši na telu.

I stres je okidač za infekcije

Kandida je bakterija koja je normalan stanovnik vagine, ali u promenjenim uslovima može da izazove upale. Za nastanak upale nije neophodan polni odnos, a razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet, stres, hemoterapija i sida. Gljivice dobijaju prostor za rast i kod primene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. Pogoduje im i povišen nivo šećera u krvi kod dijabetesa.

Šta vam može pomoći?

Za intimnu negu upotrebljavajte gelove s niskim pH, od 4,5 do 5, izbegavajte parfimisane maramice, sprejeve i dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije. Kupanje u kadi zamenite tuširanjem, a nakon plivanja obucite suvi kupaći kostim. Budite umereni sa slatkišima i ojačajte imunitet zdravim načinom života i zdravom ishranom .

Higijena je pola prevencije

Tokom menstruacije, tampone ili uloške menjajte barem svaka tri-četiri sata. Ako se razvije gljivična infekcija, veš obavezno stavite na otkuvavanje i popeglajte nakon sušenja jer uobičajeno pranje ne uništava gljivice.

Više od pola miliona Srba pati od ovog virusa!

Biljkama protiv vaginalnih infekcija!

Eterično ulje lavande

1/4 solje biljnog ulja (najbolje kantarionovog) pomešajte sa 1/4 kašike eteričnog ulja lavande. Svakodnevno podmazujte vaginu ili nanesite pola kašičice smese na tampon i stavljajte u vaginu preko noći.

Beli luk

Beli luk je efikasno antibakterijsko i antigljivično sredstvo, koje se odlično bori sa Kandidom, samim tim i sa većinom vaginalnih infekcija. Svakodnevno konzumiranje 2-3 čena belog luka može učiniti čuda.

Ruzmarin, majčina dušica i lavanda

Bilo koja od ovih aromatičnih trava pripremljenih u vidu čaja ili korišćena za ispiranje unutrašnjosti vagine, odlično deluje na uništavanje bakterija. Ruzmarin i majčina dušica su najjači.

Kantarion

Kantarion je odličan prirodni antibiotik, kojeg organizam lakse toleriše od tableta. Kod vaginalnih infekcija i zapaljenja ženskih polnih organa pije se čaj od kantariona: 1 kašiku kantariona zalijte sa 200 ml vruće vode i kuvajte 15 minuta. Pijte po 1/4 šolje tri puta dnevno. Veoma su efikasni i tamponi umočeni u kantarionovo ulje i stavljeni u vaginu preko noći.

Crni luk

Sitno izrendanu manju glavicu crnog luka umotajte u gazu i staviti u vaginu na 8-12 sati. Ako postoji osetljivost na crni luk, gazu prethodno umočite u čaj od nevena ili nevenovo ulje.

Šta se žene stide da pitaju ginekologa?

Izvor: 24sata.hr/nadlanu

Pogledajte još