SRCEPARAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji zlostavljano 650 dece za godinu i po dana!

Prošle godine je započet projekat stvaranja baze podataka o zlostavaljanoj deci, a ova onlajn evidencija do sada je uvedena u 70 domova zdravlja.

Od početka projekta do sada je prijavljeno čak 650 slučajeva fizičkog zlostavljanja dece.

- Kada pedijatar posumnja na zlostavljanje, odmah ovo zabeleži u jedinstvenu elektronsku bazu, tako da podatke imamo na dnevnom nivou, a slučajevi se prijavljuju centru za socijalni rad – izjavio je za “Novosti” dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Statistički podaci izvučeni iz baze ukazuju na to da je ove godine u proseku stiglo dve prijave fizičkog zlostavljana deteta dnevno, ali sumnja se da će brojke duplirati kada bude umrežena cela Srbija.

Decu najčešće zlostavljaju osobe iz najbliže okoline, a zlostavljačima se tretiraju i oni koji ne prepoznaju razliku između fizičkog kažnjavanja i zlostavljanja, zbog čega zapravo i prelaze granicu.

Najčešći znaci maltretiranja dece su opekotine od cigareta i netipični prelomi kostiju.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, iznenađena je ovim podacima i smatra ih zastrašujućima. Smatra da je to, ukoliko se makar trećina slučajeva ponavlja, pitanje države i centra za socijalni rad.

- Kako je moguće da isto dete bude nekoliko puta dovedeno kod lekara zbog povreda zlostavljanjem, a da niko ne reague? – izjavila je Stanojevićeva.

Prema njenim rečima, u svakom trenutku se u sigurnim kućama nalazi oko 25 dece, mada su oni uglavnom svedoci zlostavljanja majki, piše Telefraf.

Pogledajte još