ZABLUDA ILI STVARNOST: Određuje li ime uspeh u životu?

Ime naime ima potencijal da odredi način naše interakcije s drugima...

Zanimljivo je kako su neka ranija istraživanja pokazala da muškarci s neobičnim prvim imenom često odustanu od škole, a kasnije u životu su dosta usamljeni. Malo uznemirujuća druga studija pak je otkrila da psihički bolesnici s neobičnim imenima imaju tendenciju da budu još više uznemireni.
Ali novija istraživanja otkrila su ipak malo šarolikiju sliku. Naime s porastom broja ljudi s neobičnim imenima ona su postala opšteprihvaćena i čak poželjna u nekim zajednicama, recimo među slavnim osobama.

IME ODREĐUJE USPEH U ŽIVOTU? Zanimljivi su i rezultati jedne pređašnje studije. Naime, analizirajući brojne krštenice, Dejvid Filjo sa Univerziteta “Northwestern” u Ilinoisu došao je do zaključka da slabije obrazovani roditelji deci daju starija imena, a ta su deca često izložena i drugačijem tretmanu, pa tako u školi ostvaruju lošije rezultate. Ali veza između uspeha i ličnog imena izvire delom i iz tuđih predrasuda. Tako osobe koje imaju imena što asociraju na poreklo iz porodice slabijeg socioekonomskog statusa mogu biti percipirane kao manje sposobne za ostvarivanje uspeha.
(old_image)

'Dok su pre, vođeni tradicijom, roditelji davali imena svojoj deci prema dekama i bakama, danas se taj deo tradicije gubi, a naglašen je individualizam koji zapravo podupire tezu da moraš da budeš drugačiji.
Istraživanja su pokazala da roditelji sve više pribegavaju davanju neobičnih imena jer živimo u društvu u kojem su individualizam, jedinstvenost i originalnost na ceni više nego pre'
,
rekla je Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener.

VEZA IMENA I SAMOPOŠTOVANJA
Ako se osobi ne sviđa njeno ime, izostaje pozitivan efekat koje ono može da izazove. Naime velika doza samopoštovanja potiče upravo iz jačine povezanosti osobe sa sopstvenim imenom. Kada osoba ne voli sopstveno ime, samopoštovanje opada i suprotno.

'Govoreći o ličnosti onih koji ih nose, ali i onih koji ih biraju, imena otkrivaju svesne ili nesvesne roditeljske porive vođene različitim motivima: verom, znakovima, originalnošću, modom, lepotom.

Neka istraživanja su pokazala da će roditelji koji kažu da žele detetu da daju jedinstveno ime koje će ga izdvajati iz mase verovatno i u vaspitanju negovati jedinstven stil.

S druge strane, roditelji koji detetu daju uobičajeno ime i ne žele da se ono preterano izdvaja negovaće takav stil vaspitanja', ističe psiholog Bačkonja.

Dečja imena danas su očigledno više stvar izbora nego tradicije.

Izvor: tportal

Pogledajte još